Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες πλήττουν την τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών

Η αλματώδης άνοδος των τιμών των πρώτων υλών το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των ναυτιλιακών ναύλων για τα κοντέινερ, επιφέρουν μπαράζ ανατιμήσεων διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να υπονομεύουν την τροχιά ανάκαμψης, στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία μετά από την ύφεση που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας, οι αυξήσεις των τιμών στην ξυλεία (52,3%), τη βενζίνη (52,14%) και τα γεωργικά προϊόντα, όπως το καλαμπόκι, ο καφές και η ζάχαρη, «χτυπούν» πλέον την πόρτα Ελλήνων καταναλωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε για την πορεία των διεθνών τιμών σε ένα ευρύτατο φάσμα πρώτων υλών, παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις διεθνώς από 5,12% έως 91,40% σε μία σειρά βασικών πρώτων υλών ζωτικής σημασίας για τη μεταποίηση. Ενδεικτικά, έχουν αυξηθεί οι τιμές του λιθίου (91,4%), το οποίο αποτελεί την πρώτη ύλη για την κατασκευή μπαταριών, του πετρέλαιο θέρμανσης (38%) και του χαλκού (33,19%).

Αυξήσεις, όμως, καταγράφονται και στις τιμές των πρώτων υλών του γεωργικού και ζωικού τομέα, όπως παραδείγματος χάριν στο καλαμπόκι (35,64%), στον καφέ (26,59%), στη ζάχαρη, στα πουλερικά (16,64%) και στο γάλα (20%), το μαλλί (12,72%), τη σόγια (17,10%) κ.α.

Στο κάδρο έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις που καταγράφονται από το πρώτο τρίμηνο τους έτους στη ναυτιλία και ειδικότερα στις μεταφορές κοντέινερ. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από ένα χρόνο η τιμή μεταφοράς ενός κοντέινερ ήταν περίπου 2.000 δολάρια, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 10.000 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση περίπου 500% τον τελευταίο χρόνο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν αναμένονται αλλαγές πριν από το Φθινόπωρο.

«Δυστυχώς οι επιλογές που υπάρχουν είναι περιορισμένες και εξαιρετικά δύσκολες και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το τσουνάμι προβλημάτων που έρχεται, δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και της στάσης που τηρούν διαχρονικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διατηρώντας κλειστές τις κάνουλες ρευστότητας στην αγορά. Είναι αναγκαίο να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε η πληθωριστική αυτή περίοδος να αντιμετωπιστεί με περιορισμένη αύξηση επιτοκίων και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι δυνατότητες για μια συνετή δημοσιονομική πολιτική αύξησης των εισοδημάτων των καταναλωτών, ώστε να αποτραπεί η αναμενόμενη δραματική μείωση της αγοραστικής κίνησης», τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ