Νέα
  • ΓΔ: 908.13 +1.01%
  • Τζίρος: 93,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Τρέχει» η ηλεκτροκίνηση σε Σαντορίνη και Μυτιλήνη - Ενισχύεται ο στόλος οχημάτων του Δήμου

ηλεκτροκίνηση
Πηγή: Pixabay

Με 10 ηλεκτροκίνητα οχήματα ενισχύεται ο στόλος των δήμων Θήρας και Μυτιλήνης παράλληλα με την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών. Το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης των δήμων της χώρας, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στοχεύοντας στη μείωση του κόστους της κινητικότητας (κόστος λειτουργίας-κόστος συντήρησης και επισκευής των δημοτικών οχημάτων) και στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την μείωση της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων.

Ειδικότερα, ο δήμος Θήρας θα αποκτήσει, μέσω της χρηματοδότησης της δράσης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, 3 λεωφορεία 35 θέσεων για τη δημοτική συγκοινωνία, 2 van 9 θέσεων για την μεταφορά των ΑΜΕΑ και του προσωπικού, 1 όχημα 4x4 για τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, 2 van για τα συνεργεία του δήμου και 2 τρενάκια αναψυχής, που θα εκτελούν εσωτερικές διαδρομές  στο Αμμούδι και στο Καμάρι, επιλύοντας συνολικά ένα σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης τόσο των υπηρεσιών του δήμου όσο και των μονίμων κατοίκων και επισκεπτών του δήμου.

Η αντίστοιχη δράση του δήμου Μυτιλήνης, ύψους 1.785,920.35 ευρώ, αφορά στην προμήθεια 5 επιβατηγών οχημάτων τύπου SUV, 2 οχημάτων έργου «Σάρωθρα», 2 οχημάτων έργου «Πολυμηχανήματα», 1 οχήματος έργου «Πλυστικό Μηχάνημα» και όλους τους φορτιστές τους, μαζί με σταθμούς φόρτισης τους και με την απαιτούμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισής τους υποστηρίζοντας σημαντικά το έργο της διεύθυνσης καθαριότητας του δήμου καθώς και της τεχνικής υπηρεσίας με τα νέα μηχανήματα έργου

Η χρηματοδότηση των παραπάνω έργων πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου, που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του κύριου του έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Ποια ηλεκτρικά οχήματα χρηματοδοτούνται

Το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης στους δήμους χρηματοδοτεί την προμήθεια έως και 10 ( 5 μικρών και 5 μεγάλων) ηλεκτρικών οχημάτων(αμιγώς ηλεκτρικών, υβριδικών εξωτερικής φόρτισης ή κυψέλης καυσίμου), έως και 5 και πιο συγκεκριμένα τύπου: Επιβατηγών οχημάτων(συμβατικών, διθέσιων, SUV), δίκυκλων οχημάτων(μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, ποδήλατα με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση), μικρών φορτηγών (pick-up, van κλειστού τύπου, για δυσπρόσιτα μέρη), μικρών λεωφορείων(με προδιαγραφές για ΑμΕΑ) καθώς και έως 5 μεγαλύτερων οχημάτων: Μέσων δημοτικής συγκοινωνίας (λεωφορεία, τρενάκια, με προδιαγραφές για ΑμΕΑ), οχημάτων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων(απορριμματοφόρα, πλυντήρια κάδων κλπ), οχημάτων έργου/μεταφορών(φορτηγά κλπ) καθώς και την κατασκευή/προμήθεια των απαραίτητων σταθμών φόρτισης (σημεία επαναφόρτισης κανονικής ή υψηλής ισχύος) και λοιπού αναγκαίου εξοπλισμού (ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης, μέτρα πυροπροστασίας) των ανωτέρω οχημάτων.

Επιπρόσθετα, είναι δυνατή και η κάλυψη του εναλλακτικού καυσίμου των οχημάτων με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), ως επικουρική δράση ενώ στην αίτηση, που υποβάλουν οι δήμοι προς το υπουργείο Εσωτερικών, μπορούν να περιλαμβάνουν και έργο αξιοποίησης Α.Π.Ε., προϋπολογισμού έως το 100% της μέσης ετήσιας κατανάλωσης και όχι άνω του 10% του προϋπολογισμού της χρηματοδότησης για την ηλεκτροκίνηση.

Σταθμοί φόρτισης σε 252 δήμους της χώρας

Το σχεδόν καθολικό ενδιαφέρον των δήμων της χώρας για την ηλεκτροκίνηση έχει αποτυπωθεί και στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου όταν 252 δήμοι, από τους συνολικά 270 που αφορούσε η πρόσκληση, υπέβαλαν πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στο 2021. Με αυτές τις προτάσεις, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί και νησιωτικοί δήμοι, καθώς και οι πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων, διεκδικούν μέσα στο 2021 ποσό χρηματοδότησης, που ανέρχεται συνολικά σε 11,5 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την χώρα. Στην πρώτη θέση ο δήμος Αθηναίων με 664 σημεία φόρτισης, ακολουθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης με 325, η Πάτρα με 214, το Ηράκλειο με 174, ο Πειραιάς με 164 ενώ την 10αδα συμπληρώνουν η Λάρισα(163), ο Βόλος(144), το Περιστέρι(139), η Ρόδος(115) και τα Ιωάννινα(112).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ