Νέα
  • ΓΔ: 911.26 -0.39%
  • Τζίρος: 15,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

10ετές ομόλογο: Αύριο στις αγορές με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ

Ελληνική Οικονομία: Η αύξηση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ξανά στο σκάνερ των δανειστών / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Στις αγορές βγαίνει αύριο, Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021, το ελληνικό Δημόσιο με την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου και στόχο την άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν την θετική συγκυρία και να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 0,9%, κάτι που σημαίνει spread 110 μονάδες βάσης, που είναι από τα χαμηλότερα που έχει αντλήσει ποτέ το ελληνικό δημόσιο, σε σχέση με το γερμανικό 10ετές.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά, όταν έγινε γνωστή η είδηση για έξοδο στις αγορές, σημειώνει άνοδο κοντά στο 6% και διαμορφώνεται στο 0,88%.

Στοίχημα βέβαια αποτελούν και οι προσφορές που θα γίνουν. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη ανάλογη έκδοση τον Ιανουάριο του 2021, το επιτόκιο ήταν κοντά στο 0,8%, ενώ είχαν υποβληθεί προσφορές πάνω από 25 δισ. και τελικά αντλήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την 4η έξοδο της Ελλάδος στις αγορές μέσα στο 2021 και μαζί με το swap που έχει πραγματοποιήσει, έχουν αντληθεί περί τα 12 δισ. ευρώ. Μαζί με την αυριανή έκδοση το συνολικό ποσό που θα έχει μαζευτεί θα πλησιάζει τα 15 δισ., αρκετά υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη που ήταν να αντληθούν από τις αγορές περί τα 12 δισ. Απομένουν, μάλιστα, δύο ακόμη εκδόσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από το Σεπτέμβριο και μετά με το συνολικό ποσό να αγγίζει δυνητικά ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ.

Η ανατροπή του σχεδιασμού έγινε διότι τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, απέναντι στην πανδημία, υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, άνω των 15 δισ. έναντι αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισ.

Όπως έγινε γνωστό από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο, δόθηκε εντολή (mandate) σε BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura, που ενεργούν ως ανάδοχοι, για τη διερεύνηση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 18 Ιουνίου 2031 και κουπόνι 0,75%. Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά, αναφέρει, σχετικά η ανακοίνωση.

Το πλέον πιθανό, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το βιβλίο προσφορών να ανοίξει αύριο. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να αξιοποιήσουν τη θετική συγκυρία στις αγορές χρέους για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Το spread των 10ετών ελληνικών κρατικών ομόλογων, έναντι των γερμανικών, έπεσε κάτω από 100 μονάδες βάσης πρώτη φορά από το 2008. Στο 0,82%, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποδίδουν πέντε μονάδες βάσης λιγότερο από τα αντίστοιχα των ιταλικών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ