Νέα
  • ΓΔ: 1459.48 +0.49%
  • Τζίρος: 62,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tον Μάρτιο οι νέες οι αντικειμενικές - Προς κατάργηση ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ

Πηγή: Intime

Την ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ώστε ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους να υπολογιστεί με  τις νέες τιμές. Aυτή είναι η βασική κατεύθυνση της στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου, εμβολίου… επιτρέποντος υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει μία δραματική ανατροπή στις προβλέψεις για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και αλλάξει τα δεδομένα. Αντίστοιχα, από το 2022 προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή ο υπολογισμός  των φόρων μεταβίβασης προκειμένου να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στην κτηματαγορά. Με βάση το κεντρικό σενάριο, θα αυξηθούν τα γενικά ποσοστά έκπτωσης που ισχύουν προκειμένου να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου έχει τεθεί και η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, του φόρου που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, πιθανότατα σε δύο φάσεις. Στην περίπτωση αυτή περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι πληρώνουν σχεδόν το 50% του συνολικού ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.  

Νέες τιμές

Η ένταξη των 3.000 νέων περιοχών, που μέχρι σήμερα παραμένουν στο απυρόβλητο της Εφορίας, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις αφού έχει εκτιμηθεί ότι η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αναμένεται να φέρουν πρόσθετα έσοδα ως και 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κέρκυρα όπου οι φορολογητέες αξίες θα είναι δεκαπλάσιες και ενδεχομένως εικοσαπλάσιες συγκριτικά με τις σημερινές. Σήμερα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών των περιοχών, ελάχιστος φόρος, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται ως αγροτεμάχια.

Με το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα χρηματοδοτηθούν τα σχέδια των επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών για μειώσεις στον Ενιαίο Φόρων Ακινήτων. Αυτές οι μειώσεις θα γίνουν με παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές καθώς και με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου σε μία ή δύο δόσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα ισχύσει η δέσμευση για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%-10% μεσοσταθμικά.

Τυχόν νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιορίσει και δεν θα αντισταθμίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών της εφορίας και των εμπορικών. Σημειώνεται ότι το 2019 η κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και είχε ανακοινώσει νέα μείωση για το 2020. Ωστόσο, η πανδημία «πάγωσε» το σχέδιό της που προέβλεπε μόνιμες μειώσεις φόρων.

Οι εισηγήσεις των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα περάσουν από «κόσκινο», καθώς σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου το ζητούμενο είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων να πληρώσει τον ίδιο ή ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ  σε σχέση με φέτος.

Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ

Πάνω από 400.000 φορολογούμενοι κάθε χρόνο πληρώνουν διπλό φόρο ακινήτων, αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν παραπάνω με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%. O  συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε φέτος ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰ ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με 1‰.

Πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως και στους κόλπους των θεσμών επικρατεί η άποψη ότι ο φόρος αυτός αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων. Μάλιστα ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η διατήρησή του στα νομικά πρόσωπα θα συνεχίσει να αποτρέπει τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα δώσει ανάσες στους ιδιοκτήτες ακινήτων της  μεσαία τάξης, διαθέτουν δηλαδή ακινητη περιουσία έως 400.000 ευρώ. Περισσότερο ωφελημένοι ,όμως, θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ