Νέα
  • ΓΔ: 909.55 -0.57%
  • Τζίρος: 20,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Πράσινο φως» στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δίνει από την Αθήνα η επικεφαλής της Κομισιόν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Πηγή: AP
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Πηγή: AP

Με την παρουσία στην Αθήνα της επικεφαλής της ΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν - όπως αναφέρουν πληροφορίες - θα συνδυαστεί η έγκριση του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης την προσεχή εβδομάδα.

Το «πράσινο φως» για το φιλόδοξο ελληνικό σχέδιο και το μήνυμα που θα στείλει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σηματοδοτήσουν επισήμως την έναρξη μιας νέας πορείας για την ελληνική οικονομία μετά την υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Άλλωστε το κλειδί για την εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης από το 2022 και μετά, σύμφωνα με τους μεσομακροπρόθεσμους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, είναι τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι να προσφέρουν 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε ορίζοντα 6ετίας και 200.000 θέσεις εργασίας.

Σειρά ιδιωτικών επενδύσεων, το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την επικράτεια, η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, οι υποδομές 5G, η υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, η ψηφιακή διασύνδεση των νησιών, η ψηφιοποίηση των φορολογικών Αρχών με χρησιμοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για τους ελέγχους, αλλά και μεγάλες κοινωνικές επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία και την απασχόληση περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ (18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις, 12,7 δισ. δάνεια) τα οποία  θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ έως το 2026

Αναφορικά με τις εκταμιεύσεις των χρημάτων - δηλαδή της προκαταβολής που αντιστοιχεί στο 13% από το σύνολο των 31 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα - ποσό ύψους γύρω στα 4 δισ. θα εκταμιευθεί εντός του Ιουλίου.

Τα έργα έως το τέλος του 2021

Στα έργα - ορόσημα έως το τέλος του 2021 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • η ψηφιακή αναμόρφωση των λογιστικών του κράτους, μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης,
  • η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου,
  • το νέο «Εξοικονομώ»,
  • δύο μεγάλα προγράμματα του υπουργείου Μετανάστευσης,
  • ένα του υπουργείου Πολιτισμού.

Από τα μεγάλα έργα, απορρόφηση θα υπάρξει φέτος και για τον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Τα ορόσημα για την εκταμίευση

H εκταμίευση των κονδυλίων εξαρτάται από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ως ορόσημα νοούνται τα ποιοτικά και ως στόχοι τα ποσοτικά μέτρα προόδου των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, τα οποία οφείλουν να είναι σαφή, ακριβή και ρεαλιστικά.

Σε περίπτωση που, μετά την αξιολόγηση, η Επιτροπή διαπιστώσει ότι τα έργα δεν έχουν εκπληρωθεί ικανοποιητικά, αναστέλλεται η καταβολή του συνόλου ή μέρους της χρηματοδοτικής συνεισφοράς και, κατά περίπτωση, του δανείου.

Επίσης, πολύ πιθανή ακύρωση νομοθεσίας που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, μπορεί να οδηγήσει τους Ευρωπαίους να ζητήσουν να επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί στη χώρα. 

Οι πρώτες ιδιωτικές επενδύσεις

Τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να αδειοδοτηθούν οι πρώτες ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι εκταμιεύσεις, ωστόσο, δανείων προς τις επιχειρήσεις, τόσο από τις τράπεζες - τουλάχιστον 30% της επένδυσης - όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης - έως 50% - θα πραγματοποιηθούν το 2022.

Μετά την υπογραφή συμφωνίας για τη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία με την ΕΒRD. Η τράπεζα, μόνο το 2020, επένδυσε στην Ελλάδα κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ σε 17 έργα.

Οι επενδύσεις αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα στις πέντε πρώτες χώρες επενδύσεων της EBRD για την περσινή χρονιά.

Oι ιδιωτικές επενδύσεις θα ξεκινήσουν πρώτα με τους ίδιους πόρους των επενδυτών, που προβλέπεται να καλύψουν τουλάχιστον το 20% των επενδύσεων, ενώ οι δανειοδοτήσεις θα γίνουν βάσει τιμολογίων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ