Νέα
  • ΓΔ: 888.26 +0.62%
  • Τζίρος: 65,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Στα 107 δισ. ευρώ η ζήτηση για τα πρώτα ομόλογα - Ποια η απόδοσή τους

Κομισιόν / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Σε πάνω από 107 δισ. ευρώ ανήλθε σήμερα η ζήτηση για το πρώτο 10ετές ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, σύμφωνα με επικεφαλής διαχειριστή της έκδοσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το νέο 10ετές ομόλογο, που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031, θα έχει επιτόκιο δύο μονάδες βάσης κάτω από το mid-swap, ανέφερε διαχειριστής της έκδοσης, που αντιστοιχεί σε μία απόδοση 0,06%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Το ομόλογο είναι το πρώτο μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, που θα ακολουθήσουν, για να καλύψουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη – μέλη έως το 2026, με στόχο την ανάκαμψη των οικονομιών τους από την πανδημία της COVID-19.

O Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε δηλώσει πρόσφατα ότι από την έκδοση θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ. Η ΕΕ έχει εκδώσει ήδη χρέος ύψους 90 δισ. ευρώ από τον περασμένο Οκτώβριο για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Η μεγάλη κλίμακα, ωστόσο, του Ταμείου Ανάκαμψης έχει τη δυνατότητα να καταστήσει την ΕΕ τον μεγαλύτερο εκδότη υπερεθνικού χρέους.

Παραμένει το ενδιαφέρον των επενδυτών για ομόλογα ΑΑΑ

Η σημερινή έκδοση δείχνει ότι συνεχίζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν χρέος διαβάθμισης ΑΑΑ, έχοντας παράλληλα μία υψηλότερη απόδοση σε σχέση με αυτή που προσφέρουν τα γερμανικά ομόλογα.

Η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν πολύ χαμηλότερη από το ποσό – ρεκόρ των 145 δισ. ευρώ κατά την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου για το SURE, αλλά ήταν υψηλότερη από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του προγράμματος αυτού.

«Το μήνυμα που είχαμε από την κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά βάζει ένα όριο στις ανησυχίες που ίσως είχε η αγορά αναφορικά με τον συνολικό ποσό της έκδοσης… που πρόκειται να κάνει η ΕΕ», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων.

Ακόμη δύο εκδόσεις έως το τέλος Ιουλίου

Η ΕΕ είχε προσλάβει κοινοπραξία τραπεζών για τη σημερινή έκδοση και θα προχωρήσει σε δύο ακόμη τέτοιες εκδόσεις έως το τέλος Ιουλίου, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα εκδώσει και βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια μέσω δημοπρασιών.

Ενώ όλα τα ομόλογα για το πρόγραμμα SURE εκδόθηκαν ως «κοινωνικά», τα σημερινά ομόλογα ήταν συμβατικά. Ωστόσο, περίπου το 30% του χρέους του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλυφθεί με πράσινα ομόλογα, μόλις η ΕΕ ανακοινώσει το πλαίσιο για τις σχετικές εκδόσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ