Νέα
 • ΓΔ: 886.72 -0.85%
 • Τζίρος: 89,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μέτρα 4,5 δισ. το β' εξάμηνο για τη στήριξη των πληγέντων από την πανδημία

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Παρεμβάσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κατά την επιστροφή τους στην κανονικότητα, μετά την αποσωλήνωση της οικονομίας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο το αποτύπωμα στην οικονομία είναι βαρύ, καθώς τα πρόσθετα μέτρα του 2021 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το τρίτο κύμα της πανδημίας «στοίχισαν» 8,3 δισ. ευρώ επιπλέον στο Δημόσιο και οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τους στόχους του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης του έτους 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί στο -9,9% του ΑΕΠ και το πρωτογενές αποτέλεσμα στο -7,1% του ΑΕΠ, σημαντικά δυσμενέστερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού 2021 κατά 3,2% και 3,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Αντίστοιχη είναι και η επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος που υπολογίζεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας.

Νέος κύκλος ενίσχυσης από το ΥΠΟΙΚ

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών με την καταβολή της κρατικής επιδότησης για τη δόση ενήμερων επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος Γεφυρα 2 που πραγματοποιείται στο τέλος του μήνα, «εγκαινιάζει » έναν νέο κύκλο ενίσχυσης όσων έχουν πληγεί από την πανδημία και χρήζουν περαιτέρω στήριξης. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης.

Το Γέφυρα 2 αφορά μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πρόκειται για τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

 • πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ,
 • προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνολικού ύψους 766 εκατ. ευρώ,
 • νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για πολύ μικρές επιχειρήσεις με κόστος 220 εκατ. ευρώ που με τη μόχλευση η διαθέσιμη ενίσχυση ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ,
 • επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Σεπτέμβριο με εκτιμώμενο κόστος 122 εκατ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο,
 • επιδότηση δανείων δανειοληπτών φυσικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ και νομικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ 2, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021,
 • ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 200 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021,
 • προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ, ύψους 110 εκατ. ευρώ,
 • μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με κόστος 907 εκατ. ευρώ,
 • αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους: 609 εκατ. ευρώ,
 • μείωση τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους: 408 εκατ. ευρώ.

Για το έτος 2022 έχει προβλεφθεί η επέκταση των μέτρων της αναστολής πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 767 εκατ. ευρώ και της διατήρησης της μείωσης των τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 816 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις ύψους 276 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και το έκτακτο υγειονομικό προσωπικό.

Επιπλέον των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, από το 2022 και έπειτα προβλέπεται σε μόνιμη βάση διατήρηση της μείωσης του ποσοστού της προκαταβολής φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων στο 55% και των νομικών προσώπων στο 80%. Επιπλέον στα δημοσιονομικά αποτελέσματα έχει ληφθεί υπόψη η μείωση του ποσοστού φορολογίας νομικών προσώπων από 24% στο 22% με εκτιμώμενο κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022, 112 εκατ. ευρώ για το 2023, 125 εκατ. ευρώ για το 2024 και 136 εκατ. ευρώ για το 2025.

Υστέρηση στα έσοδα

Όπως αποκαλύπτει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στα έσοδα η υστέρηση ανέρχεται συνολικά σε 1,980 δισ. ευρώ, ενώ η τρύπα στους φόρους ήταν 2,306 δισ. ευρώ, που κατανέμονται ως εξής:

 • 481 εκατ. ευρώ από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, από τα οποία τα 468 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΦΠΑ με τις συνολικές εισπράξεις να εκτιμώνται στα 25,919 δισ. ευρώ από 26,401 δισ. ευρώ    
 • 1,717 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Στις κρατικές δαπάνες η υπέρβαση ήταν 2,887 δις. ευρώ αλλά το κονδύλι των μεταβιβάσεων που περιλαμβάνει και το πλέγμα των μέτρων στήριξης αυξήθηκε κατά 5,356 δις. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 36,383 δις. ευρώ από 31,027 δις. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ