Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Η G20 ζητά να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τον Οκτώβριο

Olaf Scholz
AP Photo

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 στηρίζουν τη συμφωνία για τους νέους κανόνες φορολογίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων  και ζητούν να οριστικοποιηθεί αυτή τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τελευταίο σχέδιο της κοινής ανακοίνωσής τους, αναφέρει το Reuters.

Το σχέδιο καλεί τις χώρες που διαφωνούν να ενταχθούν στη συμφωνία και δύο πηγές είπαν στο Reuters ότι η ανακοίνωση δεν θα αλλάξει κατά τη σύνοδο της G20 στη Βενετία, η οποία ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

«Καλούμε (τις χώρες που εμπλέκονται στις παγκόσμιες συζητήσεις) να αντιμετωπίσουν γρήγορα τα ζητήματα που απομένουν και να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία του σχεδίου εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου, μαζί με ένα αναλυτικό σχέδιο για την εφαρμογή των δύο πυλώνων, κατά την επόμενη σύνοδό μας τον Οκτώβριο», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Καλούμε όλα (τα εμπλεκόμενα στη συζήτηση) μέλη, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στη διεθνή συμφωνία, να το κάνουν», προσθέτει.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ  και έχει τη στήριξη 131 χωρών, προβλέπει τη φορολογία μέρους των κερδών πολυεθνικών επιχειρήσεων στις χώρες που γίνονται οι πωλήσεις ή η κατανάλωση των προϊόντων τους και την καθιέρωση ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολογίας τουλάχιστον 15%.

Ο στόχος είναι να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» στη συμφωνία στη σύνοδο της G20 στη Ρώμη και να ισχύσει αυτή από το 2023.

Τα αγκάθια

Δύο αγκάθια υπάρχουν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαφωνία των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό κογκρέσο για το σχέδιο του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και των πλούσιων Αμερικάνων.

Το δεύτερο αφορά στο γεγονός ότι από τις 8 χώρες που δεν έχουν προσυπογράψει τη συμφωνία, οι τρεις είναι μέλη της ΕΕ – Ιρλανδία, Ουγγαρία και Εσθονία – και θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την εφαρμογή της συμφωνίας από την ΕΕ. Ωστόσο, αρκετοί θεωρούν βέβαιο ότι τελικά οι τρεις αυτές χώρες θα πεισθούν να στηρίξουν τη συμφωνία. «Είμαι πεπεισμένος ότι τελικά θα έχουμε μία κοινή απόφαση στην ΕΕ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ενώ αντίστοιχη ήταν και δήλωση του Γάλλου ομολόγου του, Μπρουνό Λεμέρ.

Τα μέτρα στήριξης

Η ανακοίνωση της G20 τονίζει ότι τα μέλη της θα συνεχίσουν να στηρίζουν με μέτρα την ανάκαμψη. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάκαμψη, αποφεύγοντας κάθε πρόωρη απόσυρση μέτρων στήριξης, παραμένοντας παράλληλα συνεπείς με τις εντολές των κεντρικών τραπεζών, όπως τη σταθερότητα των τιμών», σημειώνει.

Καλεί επίσης σε ταχύτερη διανομή των εμβολίων, φαρμάκων και τεστ για τον κορονοϊό, χωρίς να προχωρά σε νέες δεσμεύσεις για τον σκοπό αυτό και ζητά από το ΔΝΤ να παρουσιάσει τρόπους για να δοθούν χρήματα στις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή θα απασχολήσουν επίσης τις συζητήσεις στη Βενετία

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ