Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Oxford Economics: Η μετάλλαξη Δέλτα θολώνει τις προοπτικές ανάπτυξης- Τι εκτιμά η Barclays

H ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει θολώσει τις προοπτικές ανάπτυξης, προειδοποιούν αναλυτές, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να γίνει πρόβλεψη για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα νέους περιορισμούς για να περιορίσουν την εκτίναξη των κρουσμάτων της πολύ μεταδοτικής αυτής μετάλλαξης, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην τελική φάση άρσης των περιορισμών στις 19 Ιουλίου παρά τον πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Σε ανάλυσή της, η Oxford Economics ανέφερε ότι, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων Covid σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει σχετικά χαμηλός, ο αριθμός των οικονομιών που καταγράφουν κύματα της Δέλτα αυξήθηκε στις 89 και όλο και περισσότερες τη θεωρούν ως το κυρίαρχο πρόβλημα.

Ο Ben May, διευθυντής της Oxford Economics για την παγκόσμια μακροοικονομική έρευνα, επεσήμανε ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τον αντίκτυπο της μετάλλαξης στην παγκόσμια οικονομία , προειδοποιώντας ότι τα εμβόλια δεν θα διασφαλίσουν από μόνα τους μία ομαλή πορεία προς την οικονομική κανονικότητα.

Ο Μέι σημείωσε ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμών ήταν πολύ επιτυχημένο, μπορεί να σημαίνει ότι η νέα αυτή πίεση θα «προκαλέσει χάος» στις οικονομίες αναδυόμενων αγορών με λιγότερο προωθημένα εμβολιαστικά προγράμματα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, με δεδομένη τον χαμηλό αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, τα «κύματα της εξόδου» μπορεί να είναι «αναγκαίο κακό» για οικονομίες που σχεδιάζουν να ανοίξουν ξανά χωρίς να έχει εμβολιασθεί πλήρως η πλειονότητα του πληθυσμού τους.

«Παρά ταύτα, αν οι οικονομίες ξανανοίξουν και επιτρέψουν την εκτίναξη των κρουσμάτων, τα οικονομικά κέρδη μπορεί να αποδειχθούν ψευδαίσθηση, αν οι απουσίες λόγω της Covid προκαλέσουν μεγάλες διαταραχές στις επιχειρήσεις και τα περισσότερα κρούσματα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εκούσια κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι εξελίξεις στη Βρετανία θα μπορούσαν να μας φωτίσουν περισσότερο αναφορικά με τον κίνδυνο αυτό. Για την ώρα, όμως, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν να εξάγουμε κάποιο συμπέρασμα», πρόσθεσε ο May.

Η Barclays

O επικεφαλής οικονομικής έρευνας της Barclays, Christian Keller, παραδέχθηκε επίσης ότι οι εξελίξεις σχετικά με τη μετάλλαξη δημιουργούν νέες αβεβαιότητες γύρω από την πορεία προς την οικονομική κανονικότητα.

«Αυτό συμπίπτει με τα νεότερα στοιχεία, τα οποία είναι απρόσμενα στην καθοδική πλευρά, δείχνοντας ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει κορυφωθεί και ότι η δραστηριότητα στην Κίνα επιβραδύνθηκε περισσότερο από το επιδιωκόμενο», πρόσθεσε.

Επεσήμανε, επίσης, ότι οι διαφορετικοί ρυθμοί εμβολιασμού στις πολιτείες των ΗΠΑ αποτελούν προκλήσεις που μπορεί να έχουν και διεθνείς επιπτώσεις για την οικονομία και τις αγορές. «Αν και τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι υψηλά κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ, παραμένουν πολύ χαμηλά σε πολλές νότιες και κεντρο-δυτικές πολιτείες, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά στις περιοχές αυτές», είπε ο Keller.  

«Μία πιο γενική ανησυχία είναι και ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων, ακόμη και αν αυτά δεν είναι θανατηφόρα, θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση συνεχώς νέων μεταλλάξεων που τελικά θα γίνονται πιο ανθεκτικές στα υφιστάμενα εμβόλια. Η Ινδία καταγράφει μία ‘μετάλλαξη Δέλτα+ της μετάλλαξης’ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφερθεί στη μετάλλαξη ‘Λάμντα’ στο Περού. Ακόμη και αν αυτές οι μεταλλάξεις δεν αυξήσουν σημαντικά τους αριθμούς των θανάτων ή των νοσηλευόμενων, μπορούν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη και συνεπώς την ιδιωτική ζήτηση», δήλωσε.

Ωστόσο, η Barclays τόνισε ότι, ακόμη και αν σταματήσει εδώ η επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αυτή αναμένεται να παραμείνει εύρωστη. Ο Κέλερ είπε, επίσης, ότι οι αξιωματούχοι λαμβάνουν υπόψη τους νέους κινδύνους, με την κεντρική τράπεζα της Κίνας να μειώνει τα ποσοστά των υποχρεωτικών διαθεσίμων που απαιτεί από τις τράπεζες.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ