Νέα
  • ΓΔ: 888.26 +0.62%
  • Τζίρος: 65,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υπογράφεται η σύμβαση των 143 εκατ. για την αποκατάσταση των ζημιών του ΙΑΝΟΥ στη Θεσσαλία

Ολοταχώς προς συμβασιοποίηση οδεύει ο διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε η καταιγίδα ΙΑΝΟΣ το περασμένο φθινόπωρο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η σύμβαση εισήχθη στη Βουλή για να περάσει από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της, θα «πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ που έδωσε ποσοστό έκπτωσης 6%. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο διαγωνισμός έτρεξε με fast track διαδικασίες ως κατεπείγον έργο και καλέστηκαν να συμμετάσχουν οι ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Οι ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ έδωσαν έκπτωση 5%. 

Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου

Το κόστος του έργου είναι 143 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Αντικείμενο του ως έργου είναι η επείγουσα αποκατάσταση των ζημιών επί οδοστρωμάτων, οδικών υποδομών, γεφυρών και εκτέλεσης συνοδών έργων σήμανσης, προστασίας και ασφάλειας, απορροής όμβριων κ.λ.π., που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και ειδικότερα στους Δήμους Καρδίτσας, Αργιθέας και Μουζακίου.

Διαδικασία διαπραγμάτευσης

Η ανάθεση του έργου διενεργείται με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2γ του άρθρου 32 και του άρθρου 32Α του ν.4412/2016 (Α’ 147). Για να μπορέσουν να τρέξουν τα έργα γρήγορα ζητήθηκε και λήφθηκε εξαίρεση υποχρέωσης έκδοσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Προϊσταμένη Αρχή είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (Ε.Υ.Δ.Ε./Κ.Σ.Σ.Υ.) και Διευθύνουσα Υπηρεσία του υπόψη έργου το Τμήμα Κατασκευής Έργων (ΤΚΕ) Αθήνας (περιοχών Περιφέρειας Αττικής και Π.Ε. Εύβοιας και Κυκλάδων) της Ε.Υ.Δ.Ε./Κ.Σ.Σ.Υ.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις fast track διαδικασίας για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία στη χώρα και θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο ένα τεστ για ανάλογες περιπτώσεις. Είναι γνωστό πως πολλές φορές περνούν από 3 έως 5 χρόνια για να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Η διάρκεια των έργων κυμαίνεται από 24 έως 36 μήνες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ