Νέα
 • ΓΔ: 873.1 -1.56%
 • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρύθμιση-σκούπα και για τις ασφαλιστικές οφειλές της πανδημίας - Ποια χρέη μπαίνουν σε 72 δόσεις

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα, Τρίτη, από το υπουργείο Εργασίας τροπολογία που προβλέπει ρύθμιση-σκούπα για τις ασφαλιστικές εισφορές του κορονοϊού.

Με την τροπολογία στη ρύθμιση των οφειλών σε έως 72 δόσεις (από 48 που ίσχυε) εντάσσονται οι ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριου του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 και οι οποίες δεν έχουν ήδη ρυθμιστεί, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι τις 31.1.2022, ενώ όσοι έχασαν παλιότερη ρύθμιση, μπορούν να ενταχθούν στη νέα για το υπόλοιπο της οφειλής τους.

Επίσης, ορίζεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι στα 50 ευρώ, ενώ όσοι επιλέξουν έως και 36 δόσεις δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο. 

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

 • Παρατείνεται μέχρι την 31.12.2021 η προθεσμία καταβολής οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 30.4.2021 στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού.
 • Παρέχεται η δυνατότητα να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 72 μηνιαίων δόσεων, αντί έως και 48, όπως ισχύει, οι παραπάνω ασφαλιστικές οφειλές καθώς και οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουάριου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1η.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, εφόσον πρόκειται για εργοδότες ή για αυτοπασχολούμένους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και καταβάλλεται η πρώτη δόση μέχρι τις 31.1.2022.
 • Παρέχεται η δυνατότητα, εφόσον απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από την 1η.3.2020 έως και την 31η.7.2021 ρύθμιση τμηματικής καταβολής, να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομένοντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης:
  - οφειλέτες με ασφαλιστικές οφειλές, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά τρεις μήνες στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορνοϊού,
  - εργοδότες, αυτοπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχουν κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ορίζεται σε σχετική υπουργική απόφαση,
  - εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ της πιο πάνω υπουργικής, με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από την 1η.3.2020 μέχρι την 31η.7.2021.
 • Συντελείται η επανένταξη των ως άνω οφειλετών στη ρύθμιση με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021.

Επίσης, με την τροπολογία επανακαθορίζεται η προθεσμία διατήρησης των δεδομένων που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταχώριση και διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορονοϊό COVID-19, σε 30 ημέρες από επτά ημέρες που ισχύει σήμερα.

Προβλέπεται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, η χορήγηση πιστοποιητικού δικαιωμάτων μεθοριακού εργαζομένου στους οριζόμενους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που απασχολούνται ως μισθωτοί ή μη μισθωτοί μεθοριακοί εργαζόμενοι.

Το εν λόγω πιστοποιητικό αναγνωρίζει στους ανωτέρω μεθοριακούς εργαζόμενους τη διατήρηση της ισχύος του δικαιώματος στην εργασία το οποίο κατοχύρωσαν πριν την 1/1/2021 και δεν χορηγεί καθεστώς διαμονής.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ