Νέα
  • ΓΔ: 823.92 +0.09%
  • Τζίρος: 43,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φορολογικές δηλώσεις: Πιθανή η ολιγοήμερη παράταση - Πώς θα διορθωθούν τα λάθη

Μπορεί το το τεχνικό πρόβλημα στο Taxisnet που οδήγησε σε λάθος υπολογισμό του φόρου για τουλάχιστον 2.500 ελεύθερους επαγγελματίες να αποκαταστάθηκε, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές πρόσθετες συνέπειες, οι οποίες θα καθυστερήσουν να διορθωθούν. 

Και αυτό διότι όσοι φορολογούμενοι προχώρησαν στην υποβολή δηλώσεων με λανθασμένα στοιχεία, εκτός του ότι έχουν λάβει εκκαθαριστικό με αυξημένο φόρο, θα πρέπει να υποβάλλουν νέα τροποποιητική δήλωση, αφού δεν προβλέπεται διαδικασία για αυτόματη διόρθωση.

Όπως είναι φυσικό, έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των φορολογουμένων και αυτό διότι δεν γνωρίζουν, στην πλειονότητά τους, ποιοι έχουν λανθασμένα στοιχεία και ποιοι όχι.

Το βάρος αυτής της δουλειάς θα πέσει και πάλι στους λογιστές. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε κατά το «ανέβασμα» στο Taxis των ποσών των παρακρατηθέντων φόρων (παρακράτηση 20% κ.ά.). Ωστόσο, κατά τη μετάπτωση των στοιχείων το σύστημα δεν «διάβαζε» σωστά τα νούμερα, εξέλιξη που οδήγησε στη λανθασμένη προσυμπλήρωση στους σχετικούς κωδικούς του Ε1 των ποσών και κατ’ επέκταση στην έκδοση λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Πάνω από 600.000 οι δηλώσεις Ε3 που έχουν υποβληθεί

Μέχρι και προχθές, που αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, είχαν υποβληθεί πάνω από 600.000 δηλώσεις Ε3. Αν και υπολογίζεται πως το εν λόγω λάθος αφορά περίπου 2,5 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πόσους και ποιους ακριβώς εν τέλει αφορά το συγκεκριμένα θέμα.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε από τους λογιστές, οι οποίοι αφενός σταμάτησαν την υποβολή των δηλώσεων, αφετέρου ενημέρωσαν την ΑΑΔΕ με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο σύστημα.

Ηλεκτρονικά μηνύματα από την ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, θα αποσταλούν ηλεκτρονικά μηνύματα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιτηδευματίες, στους οποίους τα ποσά που μεταφέρθηκαν στη δήλωση ήταν λανθασμένα, με τα οποία θα καλούνται να υποβάλουν εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε, μιλώντας στη Βουλή, και ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειος Σπανάκης, τονίζοντας και αυτός ότι θα πρέπει να ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα όλοι όσοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση με λανθασμένα ποσά παρακρατούμενων φόρων και επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι είναι πλέον μονόδρομος η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για άλλον ένα μήνα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σενάριο μικρής παράτασης για τις δηλώσεις

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3.663.425 δηλώσεις και απομένουν περίπου 2,9 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα θα πρέπει να υποβάλλονται περισσότερες από 100.000 δηλώσεις. Ωστόσο, τον Αύγουστο συνήθως οι ρυθμοί μειώνονται, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην παράταση υποβολής των δηλώσεων.

Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, πρέπει να εξοφληθεί σε 6 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εφόσον λοιπόν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων μεταφερθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Από το οικονομικό επιτελείο δηλώνεται κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, αφού ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ και πιθανή αλλαγή των πλάνων θα ανατρέψει όλο τον σχεδιασμό.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει μία μικρή παράταση, όχι όμως πέραν από τις 10 Σεπτεμβρίου και αυτό διότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πρέπει να εκδοθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και να πληρωθεί και η πρώτη δόση.

Δεν αποκλείεται πάντως, αν δεν έχει υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός φορολογικών δηλώσεων που θα έχουν υποβληθεί, κοντά στα 6 εκατ., τότε να δοθεί παράταση και για τον ΕΝΦΙΑ και να υπάρξει η λογική της διπλής δόσης στο τέλος Οκτωβρίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ