Νέα
  • ΓΔ: 894.37 +0.13%
  • Τζίρος: 53,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε υψηλό 24 μηνών το ενεργειακό κόστος - Ποιοι κλάδοι απειλούνται από τις ανατιμήσεις

Μία «ενεργειακή βόμβα» απειλεί τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία. Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους  (τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου) τον Ιούνιο, που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεχιστεί και τον Ιούλιο, ωθεί το λειτουργικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 μηνών. 

Οι ανατιμήσεις πάνω από 15% στις τιμές του πετρελαίου από την αρχή του χρόνου μπορούν να ωθήσουν σε διαδοχικές αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος σε κάθε φάση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, από την κατασκευή, τη διανομή και τις μεταφορές μέχρι την τελική τιμή (που περιλαμβάνει και το περιθώριο κέρδους). 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν στο επόμενο διάστημα – εάν συνεχιστεί το κλίμα ενεργειακών ανατιμήσεων - είτε να απορροφήσουν το κόστος, οπότε κινδυνεύουν να γράψουν ζημιές ή περιορισμό δραστηριοτήτων ή να το περάσουν στον τελικό καταναλωτή με κίνδυνο να καταγράψουν μείωση πωλήσεων.

Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται

Οι κλάδοι που απειλούνται από τις ενεργειακές ανατιμήσεις είναι οι μεταφορές (η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μειώνει τα περιθώρια κέρδους στις αερομεταφορές), οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες,  τα logistics , τα διυλιστήρια, τα οποία μπορούν να δουν σημαντική υποχώρηση του περιθωρίου διύλισης, οι βιομηχανίες, οι εισαγωγικές επιχειρήσεις και γενικότερα πολλές επιχειρήσεις που έχουν άμεσο ή έμμεσο ενεργειακό κόστος.

Κίνδυνος για το 9μηνο των εισηγμένων

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν τους ενεργειακούς κραδασμούς, εάν αυτοί σταματήσουν μέσα στον Αύγουστο.  Εάν όμως συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, τότε αρκετές εισηγμένες θα δείξουν αρνητικά μεγέθη στο 9μηνο τους.

Στο 2,2% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο

Aύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο 2021 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο σταθμισμένος πληθωρισμός Ιουλίου διαμορφώθηκε στο 2,2%, σημαντικά αυξημένος έναντι του 1,9% τον Ιούνιο.

Οι κλάδοι που ενίσχυσαν τον πληθωρισμό ήταν της  ενέργειας (αύξηση 14% σε σχέση με 12,6% τον Ιούνιο), των τροφίμων, του αλκοόλ  και του καπνού (1,6% σε σχέση με 0,5% τον Ιούνιο). Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,9% έναντι 0,7% τον Ιούνιο και για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν 0,7% σε σχέση με 1,2% τον Ιούνιο.

Ενδεικτικό της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στα κράτη της Ευρωζώνης ήταν ότι σε όλα τα κράτη μέλη υπήρξαν ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Η Ελλάδα τον Ιούλιο 2021 είχε πληθωρισμό 0,6% σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο αλλά πολύ υψηλότερο σε σχέση με το -1,2% του Μαίου 2021.

O πληθωρισμός της τάξης 2,2% δεν είναι μεν υψηλός, αλλά είναι αρκετά ανησυχητικός κυρίως για τις επιπτώσεις του στο κόστος παραγωγής και τις ανατιμήσεις των προϊόντων και βέβαια διαμορφώνει αρνητικές πραγματικές αποδόσεις στα ομόλογα

Για παράδειγμα, τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοραστεί  με απόδοση 0,7%  έχουν αρνητική πραγματική απόδοση με πληθωρισμό άνω της απόδοσης αυτής και θετική απόδοση με πληθωρισμό κάτω του 0,7%.  Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναζωπυρώθηκε στο 0,6% το τελευταίο δίμηνο δείχνει ότι όσα ομόλογα βρίσκονται σε τραπεζικά χαρτοφυλάκια ή σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών καταγράφουν αρνητικές πραγματικές αποδόσεις (εάν λάβουμε υπόψη και τις συναλλακτικές προμήθειες).

Επίσης σε ότι αφορά την βιομηχανική παραγωγή, κάθε αύξηση πληθωρισμού επιφέρει πολλαπλασιαστικές αυξήσεις στα κόστη λειτουργίας της επιχείρησης και στην τελική τιμή του προϊόντος.

Η πρόσφατη αύξηση του ελάχιστου μισθού κατά 2% που εξήγγειλε προ δύο εβδομάδων η κυβέρνηση είχε ως στόχο και να καλυφθούν οι ανατιμητικές τάσεις στις τιμές των αγαθών και να μειωθούν οι τριβές από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ