Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκτοξεύτηκε σε επίπεδα 1985

ευρωζωνη
Πηγή: Unsplash

Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο δείκτης οικονομικού κλίματος, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ και διαμορφώθηκε στις 119 και στις 118 μονάδες αντίστοιχα, από 117,9 και 117,1 μονάδες, όπως διαπιστώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η ενίσχυση αυτή, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, φέρνει τον δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο του από το 1985. Η σημαντική άνοδος του δείκτη οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, καθώς στις Κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώθηκε μικρή υποχώρηση και στο Λιανικό εμπόριο οι προσδοκίες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

Στην Βιομηχανία οι προσδοκίες ενισχύθηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα (+1,3 μονάδες) φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ στις Υπηρεσίες (+1,3) σημείωσαν την έκτη συνεχόμενη βελτίωσή τους φτάνοντας το υψηλό του Αυγούστου του 2007.

Στο Λιανικό εμπόριο, μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς βελτίωσης ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος (-0,2), καθώς τα χαμηλά αποθέματα εξισώθηκαν με τις μεταβολές της τρέχουσας κατάστασης και των προβλέψεων στις πωλήσεις.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη διέκοψε την πεντάμηνη ανοδική της πορεία (-1,1), ενώ στις Κατασκευές (+0,6) οι χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση σε συνδυασμό με τις αμετάβλητες εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης οδήγησαν σε λιγότερο αισιόδοξες προσδοκίες.

Όσον αφορά στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά στην Γαλλία (+4,0) και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία (+1,7) και την Ισπανία (+1,7). Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης στην Γερμανία (+0,3) και την Ολλανδία (-0,3), ενώ επιδεινώθηκε ήπια στην Πολωνία (-0,7).

Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών στην ΕΕ ενισχύθηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα (+1,3) και διαμορφώθηκαν στις +12,7 μονάδες φτάνοντας σε νέο ιστορικά υψηλό, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +14,6 μονάδες. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες υποχώρησαν ελαφρά, οι προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν σε αμφότερες τις ζώνες.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +19,0 μονάδες στην ΕΕ και στις +19,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται έντονα σε αμφότερες τις ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχωρούν ήπια σε αμφότερες τις ζώνες.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις +5,3 και +4,6 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα υποχωρούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται εντονότερα.
  • Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +2,5 μονάδες στην ΕΕ και στις +4,0 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν ελαφρά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών βελτιώνονται ήπια στην Ευρωζώνη και επιδεινώνονται στην ΕΕ. 
  • Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -5,6 και -4,4 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες βελτιώνονται οριακά και στις δύο ζώνες, ενώ αντίθετα ήπια πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για την εξέλιξή της στους επόμενους 12 μήνες. Αισθητά πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας, ενώ ηπιότερα οι προβλέψεις για αγορές τους επόμενους μήνες.

Τέλος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες υποχωρεί ήπια στην ΕΕ (+32,2 από +32,6), ενώ παραμένει αμετάβλητος στην Ευρωζώνη (+32,8 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινούνται οριακά ανοδικά, ηπιότερα εκείνες για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ παράλληλα αισθητά πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη ζήτηση στο επόμενο τρίμηνο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ