Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσωνας και πυρκαγιές απειλούν την ηλεκτροδότηση - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

ΑΔΜΗΕ
Πηγή: Eurokinissi

Eνα εκρηκτικό κοκτέιλ δημιούργησαν καύσωνας και πυρκαγιές για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, που κινδύνεψε χθες με μπλακ άουτ σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αττικής από τις βλάβες στα Συστήματα Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, που προκάλεσε φωτιά. Τα γρήγορα αντανακλαστικά και ο καλός συντονισμός απέτρεψαν τα χειρότερα αλλά όλο το σύστημα ενέργειας παραμένει σε επιφυλακή και σήμερα, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιών και οι αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα συνεχίζουν να το απειλούν.

Eν τω μεταξύ, επανήλθαν αργά χθες το βράδυ σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ που είχαν βγει εκτός λόγω της Πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πρόκειται για τις κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες για λίγες ώρες ηλεκτροδοτήθηκαν από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Οι βλάβες αυτές προκαλούσαν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης.

Νωρίτερα χθες, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών. Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και το προσωπικό όλων των αρμόδιων φορέων ήταν διαρκώς σε επιφυλακή και δίνοντας μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Χθες το απόγευμα στις 18.30, είχε πραγματοποιθεί ακόμη μια έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι.

Η ζήτηση στο κατακόρυφο

Λίγο νωρίτερα έγιναν συστάσεις από τις αρμόδιες αρχές προς τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος να περιορίσουν ή και να μηδενίσουν τη ζήτηση κατά το διάστημα 6-10 μ.μ. το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πρόκειται για το κρίσιμο διάστημα του 24ωρου που η ζήτηση (λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών) εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά δεν υπάρχει η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών που καλύπτουν μεγάλο μέρος της μεσημβρινής αιχμής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, το μέγιστο φορτίο του συστήματος αναμενόταν να φθάσει στα 9.550 MW στις 7-9 μ.μ. χθες το βράδυ, με το συνολικό φορτίο να εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 11.000 MW.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ