Νέα
  • ΓΔ: 892.13 -2.32%
  • Τζίρος: 70,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Με υψηλό ρυθμό 15ετίας αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Ανοιχτά τα καταστήματα στην Ερμού / Πηγή: Eurokinissi
Ανοιχτά τα καταστήματα στην Ερμού / Πηγή: Eurokinissi

H επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό 15 ετών τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit, καθώς η άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό και η επιτάχυνση των εμβολιασμών αναζωογόνησαν τον τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού οδήγησαν στην αύξηση των τιμών των εισροών με τον υψηλότερο ρυθμό 20ετίας και πλέον, ενώ οι φόβοι νέων περιορισμών για τη συγκράτηση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσαν την αισιοδοξία των επιχειρήσεων.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, σκαρφάλωσε στις 60,2 μονάδες από 59,5 τον Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006 και πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την αύξηση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.  

Ο τομέας των υπηρεσιών αναζωογονήθηκε

«Ο ευρωπαϊκός τομέας υπηρεσιών επανήλθε στη ζωή. Η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό και η περαιτέρω πρόοδος των εμβολιασμών ενισχύουν τη ζήτηση για ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στον τουρισμό, τα ταξίδια και τη φιλοξενία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Με το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών να έχουν ανοίξει ξανά, ο δείκτης PMI του τομέα αυξήθηκε στις 59,8 από 58,3 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση για 60,4 μονάδες, αλλά η υψηλότερη από τον Ιούνιο του 2006.

Ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων

Οι πληθωριστικές πιέσεις έγιναν αισθητές και από τις εταιρείες υπηρεσιών, με τον σύνθετο δείκτη τιμών εισροών να ενισχύεται οριακά στις 69,9 από 69,8 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο 21 ετών.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης είναι πλέον οι μεταλλάξεις της COVID-19, με τη Δέλτα να σαρώνει όλη την Ευρώπης, με συνέπεια ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα των υπηρεσιών να μειωθεί από τις 72,7 μονάδες τον Ιούνιο στις 69,1, το χαμηλότερο επίπεδο τριμήνου.

Μεγαλύτερος κίνδυνος η Δέλτα

«Οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα επεκτάθηκαν, μειώνοντας τη δραστηριότητα σε ορισμένες περιπτώσεις και εγείροντας ανησυχίες για την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών για τον ιό», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

«Συνεπώς, η αύξηση της δραστηριότητας τον Ιούλιο στον τομέα των υπηρεσιών ήταν λιγότερο έντονη σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση και οι μελλοντικές προσδοκίες περιορίστηκαν, αποτελώντας έναν σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για τις προοπτικές και υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται ξανά καθώς θα οδεύουμε προς το φθινόπωρο».

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ