Νέα
  • ΓΔ: 867.71 -0.42%
  • Τζίρος: 151,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πυρκαγιές και καύσωνας «δοκιμάζουν» το σύστημα ηλεκτροδότησης - Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στην Αττική

Πηγή: Eirokinissi

Νύχτα τρόμου πέρασαν χθες οι κάτοικοι των περιοχών που πλήγησαν από τις πυρκαγιές και μαζί τους τα επιτελεία που προστάτευαν από την ακραία αυτή κατάσταση τις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος.

Ο φόβος ενός γενικευμένου μπλακ άουτ που δημιουργεί τις τελευταίες ημέρες η αυξημένη ζήτηση ενέργειας λόγω του καύσωνα,  επιτάθηκε από τον αστάθμητο παράγοντα των πυρκαγιών μπορεί να πετάξει έξω ανά πάσα στιγμή στοιχεία του συστήματος μεταφοράς και διανομής.

Σε επιφυλακή ήταν χθες όλη τη νύχτα το επιτελείο του ΑΔΜΗΕ προκειμένου σε στενή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία να προστατέψει από τη μαινόμενη πυρκαγιά στην περιοχή του Κρυονερίου τα κυκλώματα που τροφοδοτούν το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται δίπλα στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ πίσω από τον οικισμό του Κρυονερίου.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Συστήματος, επισημαίνεται ότι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια την Αττική έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Το ΥΠΕΝ και οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκαλέσει τα πύρινα μέτωπα στο Σύστημα Μεταφοράς.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Εκεί εξετάστηκαν τα διαφορετικά σενάρια όσον αφορά στην εξέλιξη των μετώπων της πυρκαγιάς και την πιθανή επίδραση τους στη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς.

ΔΕΔΔΗΕ: Εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στην Αττική - Σε ποιες περιοχές

Μπήκε ξανά στο σύστημα η Λάρυμνα

Εν τω μεταξύ επαναλειτούργησε το κύκλωμα Λάρυμνας 400 kV μετά την προσωρινή διαταραχή που προκάλεσε η διασταύρωση των γραμμών Υπερυψηλής Τάσης με την πυρκαγιά. Προβληματισμό εμπνέει ωστόσο το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι. Πρόκειται για ένα από τα δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου (πρόκειται για τις γραμμές μεταφοράς: Λάρυμνας / 400 KV και Οινοφύτων / 150 KV), μια απο τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ