Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Παράθυρο για νέες φοροελαφρύνσεις - Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης ένα lockdown

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φοροελαφρύνσεων άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι θα δοθούν εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

Ο υπουργός, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος για το 2022 και υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργό ο οποίος θα αποφασίσει για το που θα δοθεί προτεραιότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν «κλειδώσει» και το 2022 το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%. 'Αφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν από το βήμα της ΔΕΘ επιπρόσθετα η επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Είπε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και πρέπει να συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη μείωση των φόρων και εισφορών, που εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο τα επόμενα χρόνια. Εάν υπάρξει επιπλέον χώρος, και αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει, θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό και θα προτεραιοποιηθούν οι περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών».

Στο φορολογικό σκέλος, ο κ. Σταϊκούρας φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς όπως εξήγησε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να προχωρήσει και η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας παράτασης στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σχολίασε ότι «δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από ό,τι έχει ανακοινωθεί». Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τον φόρτο των λογιστών τον τελευταίο 1,5 χρόνο, αλλά υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί και για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Επανέλαβε, τέλος, ότι έχουν υποβληθεί 5 εκατ. δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 6,8 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Το 70% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικά ή πιστωτικά, ενώ για το 30% που είναι χρεωστικά θα καταβληθούν σημαντικά λιγότεροι φόροι.

Ανεμβολίαστοι - Νέο lockdown

«Η ωφέλεια από τη μη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων είναι πολλαπλάσια του κόστους από τη μη εύρυθμη λειτουργία κάποιων τομέων της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός, κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για το ανεμβολίαστο τμήμα του πληθυσμού.

Επεσήμανε δε, ότι «δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης ένα lockdown. Έχει κόστος και για την πραγματική οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά. Συνεχίζουμε μέσα από επιχειρήματα να προσπαθούμε να πείσουμε και το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας να εμβολιαστεί. Αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να πάρουμε και συγκεκριμένα μέτρα για να γίνει η ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά στην ιδιωτική και δημόσια ασφάλεια».

Eρωτηθείς στη συνέχεια για το κόστος από τη μείωση στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της μη εισόδου των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους (εστίαση, κινηματογράφους κ.ά.), ο υπουργός είπε πως «οποιοσδήποτε περιορισμός στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας έχει κόστος για την οικονομία, άρα θα έχει ένα κόστος (για το οποίο ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής μέτρηση)».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «από την άλλη πλευρά θα πρέπει κάποιος να μετρήσει και το κόστος να μην λειτουργούσε καθόλου αυτό το τμήμα της οικονομίας, λόγω πολύ πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. 'Αρα, η ωφέλεια από τη μη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων είναι πολλαπλάσια του κόστους από τη μη εύρυθμη λειτουργία κάποιων τομέων της οικονομίας. Εκτιμούμε ότι με αυτούς τους όρους η πραγματική οικονομία θα λειτουργήσει ικανοποιητικά».

Εκτίμηση ανάπτυξης

Σε ερώτηση για τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, επανέλαβε ότι προς το παρόν παραμένει η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 3,6%, προσθέτοντας ότι με βάση τους πρόδρομους δείκτες «αυτή είναι ρεαλιστική, εφικτή και κατά πάσα πιθανότητα συντηρητική».

Έφερε ως στοιχεία, το γεγονός ότι το οικονομικό κλίμα επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, τους πολύ καλούς ρυθμούς ανόδου της βιομηχανικής παραγωγής, τη άνοδο κατά 41,7% της οικοδομικής δραστηριότητας, την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 27,4% τον Ιούλιο σε σχέση με το 2019 (ρυθμός που βαίνει ανά μήνα αυξανόμενος, είπε, άρα αυξάνεται η κατανάλωση), τη μείωση των πτήσεων τουριστών κατά 31,9% έως τις 16 Αυγούστου σε σχέση με το 2019 (άρα κάλυψη του 70% του 2019) και την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι σε 631 ευρώ από 557 ευρώ το 2019.

Οι όποιες αλλαγές στο ΑΕΠ θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου, με βάση τα νεότερα στοιχεία, αλλά και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Σεπτεμβρίου για την ανάπτυξη το β' τρίμηνο εφέτος.

Πυρόπληκτοι

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσες ότι σήμερα θα υπάρξει μία ακόμα εκταμίευση συνολικού ύψους 6,7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή σε 1.214 δικαιούχους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και υπέβαλλαν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Όπως δήλωσε, από τους 1.214 δικαιούχους, οι 640 αναμένεται να λάβουν αποζημίωση ως στεγαστική συνδρομή για τις ζημιές που έχει υποστεί το ακίνητο τους, 481 ΑΦΜ θα εισπράξουν αποζημίωση για την οικοσκευή τους και 620 ΑΦΜ αφορούν σε επιχορήγηση για τις πληγέντες επιχειρήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν τα στοιχεία που δηλώνουν αναφορικά με τη ζημιά που έχουν υποστεί καθώς όταν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες θα υπάρξει αποτίμηση – έλεγχος.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το ποσό που έχουν λάβει οι δικαιούχοι είναι υψηλότερο από το ύψος της τελικής ζημιάς, τότε θα ζητηθεί να επιστραφούν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ