Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi

«Η κυβέρνηση τήρησε ό,τι υποσχέθηκε προεκλογικά. Σε δύο χρόνια προχώρησε σε σημαντικές φορροελαφρύνσεις» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εκπομπή του Open TV, «Ώρα Ελλάδος».

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ενώ δεσμεύθηκε για περαιτέρω ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών από το 2022, αν το επιτρέψουν τα έσοδα. «Αυτή είναι η προτεραιοποίησή μας για την επόμενη διετία» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πως θα διαμορφωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως θα διαμορφωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ. «Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας θα διαμορφωθεί το Νοέμβριο. Τότε θα έχουμε μια εικόνα της άσκησης που τρέχει τώρα και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες» σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε πως: «Έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, δεν θέλει η Πολιτεία, ούτε κανένας το έχει ζητήσει να βγάλει ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικά από τον ΕΝΦΙΑ».

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αδικίες τα προηγούμενα χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχουν υπάρξει στρεβλώσεις τα προηγούμενα έτη, μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Αυτές πρέπει να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν, γιατί κάποιες φορές λειτουργούν εις βάρος των πιο ευάλωτων νοικοκυριών».

Ο κ.Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωση του φόρου. «Έχουμε εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Είναι στα πλάνα μας, θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε. Είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

Υπενθύμισε δε, «όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, η πρώτη μας ενέργεια τον Ιούλιο  2019 ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα κατά 50%.

Επίσης σημείωσε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις (λήγει 10 Σεπτεμβρίου), διότι πρέπει κλείσει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ενσωματωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ. «Δεν θέλουμε οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ μαζί». 

Ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε επίσης ότι η στήριξη στον κλάδο της εστίασης συνεχίζεται, ενώ ανέφερε ότι ήδη ξετυλίγονται τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

«Υπάρχει ενδεχόμενο νέων μειώσεων φόρων και εισφορών από το 2022»

Ο κ. Σταϊκούρας, επανέλαβε πως υπάρχει ενδεχόμενο νέων μειώσεων φόρων και εισφορών από το 2022, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, είπε πως ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τον Οκτώβριο, όταν και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Έχουμε καλή εικόνα στα έσοδα, συν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Είναι καλή η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία και το επόμενο διάστημα, λόγω και των αναταράξεων στο υγειονομικό πεδίο παγκοσμίως, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη της χώρας το 2021. Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα, θα τα σταθμίσουμε και θα καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα έχουμε και εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο του 2022. Άρα τότε θα έχουμε και μια πολύ καλή εικόνα, που θα προφανώς θα προϊδεάσουμε και στη ΔΕΘ, για το τί δυνατότητες θα έχουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών».

Σημείωσε, επίσης, πως υπάρχουν οι πόροι για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση νέου πανδημικού κύματος. «Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ασφαλή επίπεδα, και λίγο ενισχυμένα μετά την προκαταβολή από το το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχουν οι πόροι να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να εκταμιεύουμε πόρους, γιατί πρέπει ταυτόχρονια να μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Και γιατί θα πρέπει το έλλειμα και το χρέος να μην υπερβούν κάποιο ύψος για να μπορεί η χώρα να συνεχίσει να δανείζεται με πολύ λογικά επιτόκια, με ιστορικά χαμηλά θα έλεγα. Θέλει μια δημοσιονομική υπευθυνότητα  Έχουμε δημοσιονομική χαλαρότητα, θα έχουμε και το 2022, αλλά οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι λελογισμένες για να έχουμε δημοσιονομική ισορροπία», είπε.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ολικού lockdown. «Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει ένα lockdown.Οι όποιοι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα έχουν μια επιβάρυνση στην οικονομία. Σκοπός είναι να υπαρξει το συντομότερο δυνατό στην επιστροφή στην κανονικότητα»

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα «κορονοχρέη»

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για την ρύθμιση των χρεών από την πανδημία, έως 72 δόσεις. Οι αιτήσεις θα γίνονται έως τέλος Δεκεμβρίου.

«Σκοπός είναι το συντομότερο δυνατό να ανοίξει η πλατφόρμα. Δυστυχώς η ΑΑΔΕ έχει επωμιστεί ένα επιπλέον βάρος, αυτό που προέκυψε από τις πυρκαγιές, να φτιάξει πλατφόρμες για να μπορέσουμε πόρους πολύ γρήγορα στους πληγέντες και προσπαθούμε να κάνουμε ορθολογική κατανομή δυνάμεων, έτσι ώστε να ειμαστε έγκαιρα κοντά στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα έχουμε το ζήτημα των ενοικίων και θα καταβληθούν για τον Ιούλιο μέσα στον Αύγουστο».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ