Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το ΥΠΟΙΚ αναζητά ξεχασμένες κληρονομιές 35 εκατ. ευρώ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Την ταχεία εκκαθάριση όλων των σχολαζουσών κληρονομιών που αφορούν στην ακίνητη περιουσία και την απόδοσή τους στο Δημόσιο προωθεί μέσα στο 2021 το Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται κυρίως για κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία άγνωστων κληρονόμων όπως περιπτώσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες αποβιώνουν χωρίς να έχουν ορίσει κληρονόμο ή περιπτώσεις όπου μία διαθήκη όριζε ως κληρονόμο το δημόσιο ή ένα κοινωφελές ίδρυμα, αλλά κάπου στην πορεία «χάθηκε» και μένει στα αζήτητα ή την εκμεταλλεύονται επιτήδειοι με αποτέλεσμα να μην έχει φθάσει στους κληρονόμους.

Ανεκμετάλλευτος θησαυρός

Επί της ουσίας πρόκειται για έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό που παραμένει ανενεργός και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και τη διοχέτευση τους σε κοινωνικές δράσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι σχολάζουσες κληρονομιές ξεπερνούν τις 2.500 με την αξία τους να ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του έτους και για αυτό τον λόγο θεσπίστηκε ως κίνητρο αμοιβή για ιδιώτες, η οποία θα αντιστοιχεί ακόμη και στο 10% της αξίας της περιουσίας σε όσους υποδείξουν στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών τέτοιες περιουσίες. Η αμοιβή θα καταβάλλεται από τυχόν ρευστά διαθέσιμα είτε μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας, είτε από πόρους του κοινωφελούς ιδρύματος, είτε από κεφάλαια του κρατικού προϋπολογισμού. H εκκαθάριση των σχολαζουσών κληρονομικών αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου για την διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, με στόχο τη εξασφάλιση σημαντικών και σταθερών εσόδων σε μακροχρόνια βάση, την απομείωση του χρέους και τη δημιουργία πρόσθετου αναπτυξιακού οφέλους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ