Νέα
  • ΓΔ: 897.33 +0.29%
  • Τζίρος: 4,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο

Ανοιχτά τα καταστήματα στην Ερμού / Πηγή: Eurokinissi
Ανοιχτά τα καταστήματα στην Ερμού / Πηγή: Eurokinissi

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή τον Αύγουστο, παρά τους φόβους για τη μετάλλαξη Δέλτα και τα ευρύτερα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Μία από τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας 15ετίας

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε μεν στις 59,0 μονάδες από το υψηλό επίπεδο 15ετίας των 60,2 μονάδων που σημείωσε τον Ιούλιο, αλλά κατέγραψε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στο διάστημα αυτό. Κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

«Πρόκειται για ένα ακόμη ισχυρό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Αύγουστο», δήλωσε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Joe Hayes. «Ακόμη μία ισχυρή τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται για το τρίτο τρίμηνο και η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σίγουρα σε τροχιά επανόδου στα προ της πανδημίας επίπεδα στο τέλος του έτους, αν όχι νωρίτερα», πρόσθεσε.

Ισχυρές αυξήσεις των τιμών 

Το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε ξανά τον Αύγουστο λόγω της συνεχιζόμενης διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο δείκτης τιμών εισροών διαμορφώθηκε στις 69,5 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ των 69,9 μονάδων του Ιουλίου.

Ο PMI του τομέα των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 59,0 μονάδες από 59,8 μονάδες τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι φόβοι ότι μπορεί να επιβληθούν ξανά μέτρα lockdown περιόρισαν την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, με τον δείκτη των προσδοκιών τους να υποχωρεί από τις 69,1 στις 68,9 μονάδες που είναι χαμηλό επίπεδο τετραμήνου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ