Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Πέταξε» τον Αύγουστο το αεροδρόμιο της Αθήνας - Σταθεροποιείται η ανοδική τάση

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» / Πηγή: Eurokinissi
Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» / Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας. Ο Αύγουστος, ο παραδοσιακά καλύτερος μήνας του χρόνου, πήγε αρκετά καλά καθώς έσπασε το φράγμα των 2 εκατ. επιβατών (2,11 εκατ.). Βέβαια το στατιστικό αυτό είναι κατά 30,6% χαμηλότερο από εκείνο του 2019, όταν είχε καταγραφεί κίνηση άνω των 3 εκατ. επιβατών. 

Ωστόσο, η τάση που διαμορφώνεται και που δείχνει να παγιώνεται -κορονοϊού επιτρέποντος- είναι θετική και συνεχώς ανοδική. Να θυμίσουμε ότι και ο Ιούλιος πήγε εξαιρετικά καλά. Μετά από ένα κακό πρώτο τετράμηνο, το δεύτερο κινήθηκε σχετικά καλά, χωρίς όμως ακόμα να πλησιάζουμε τα στατιστικά του 2019. Το στατιστικό του Αυγούστου μας γυρίζει σε επίπεδα του 2015.

Πηγές των αερομεταφορών σημειώνουν πως και ο Σεπτέμβριος είναι αρκετά ανεβασμένος και έρχεται να συμπληρώσει εκτιμήσεις της τουριστικής κυρίως αγοράς για έναν καλό μήνα. Από την πλευρά του, ο ΔΑΑ παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς, όπως επισημαίνεται, κατά το πρώτο οκτάμηνο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου επηρεάστηκε επίσης σημαντικά από την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι, με την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου να εμφανίζεται μειωμένη κατά 61,6% σε σχέση με την κίνηση του 2019.

Κάτω από το 2019, πάνω από το 2020

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ενδεικτικό μιας βαθμιαίας βελτίωσης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με την άρση των περιορισμών μετακινήσεων από τα μέσα Μαΐου και την περίοδο αιχμής των θερινών διακοπών να υποστηρίζουν μια σταδιακή ανάκαμψη. Η βελτίωση αυτή ήταν πιο εμφανής στην εγχώρια κίνηση, όπου η επιβατική κίνηση ήταν κατά 19,4% μειωμένη σε σχέση με το 2019, με τη διεθνή επιβατική κίνηση να παρουσιάζει επίσης σημάδια ανάκαμψης, με μείωση κατά 35,4% σε σύγκριση με το 2019.

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 6,6 εκατ. επιβατών και, αν και ξεπέρασε τα επίπεδα του 2020 κατά 10,6%, παρέμεινε μειωμένη σε σύγκριση με το 2019, κατά 61,6%, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Το πρώτο πολύ θετικό σημάδι είναι πως είμαστε πάνω από την αντίστοιχη οκτάμηνη περίοδο του 2020. Οι επιβάτες εσωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2020 κατά 18,9%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 5,7%, αλλά τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι εξωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 50,3% και 66,6% αντίστοιχα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ