Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλμα εξαγωγών σε Γαλλία και Γερμανία - Ποια προϊόντα βρίσκονται στην κορυφή 

Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές κατά το α' εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, με τον όγκο του διμερούς εμπορίου της χώρας μας με τη Γαλλία και τη Γερμανία να καταγράφει σημαντική άνοδο. Τα στατιστικά στοιχεία, που επεξεργάστηκαν τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των ελληνικών πρεσβειών σε Παρίσι και Βερολίνο, αποτυπώνουν τη δυναμική των αριθμών.

Αγγίζει το 30% η αύξηση των εξαγωγών προς τη Γαλλία

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία, αυξήθηκαν κατά 29,78% φτάνοντας τα 999 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 16,51% ήταν και οι εισαγωγές από τη Γαλλία, με την άνοδο του διμερούς εμπορίου να ανέρχεται στο α' εξάμηνο το έτους σε 22,09%.

Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται ουσιαστικά στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών συσκευασμένων φαρμάκων, η οποία έφθασε τα 519 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 61% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2020, καταλαμβάνοντας μερίδιο της τάξης του 52% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας προς τη Γαλλία. Ακολουθούν οι σωλήνες από χαλκό με ύψος εξαγωγών 45 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 73%, οι πλάκες και ταινίες από αργίλιο με αξία 36,6 εκατ. ευρώ και τα νωπά ψάρια με αξία εξαγωγών 26 εκατ. ευρώ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα τυριά με αξία εξαγωγών 24 εκατ. ευρώ, αυξημένη εντυπωσιακά κατά 47%.

Μεταξύ των προϊόντων με τις καλύτερες επιδόσεις περιλαμβάνονται οι ράβδοι και είδη καθορισμένης μορφής από αργίλιο με αξία εξαγωγών 24 εκατ. ευρώ και αύξηση 47%, το τεχνητό κορούνδιο με αξία εξαγωγών 18 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 87%, τα μεταλλεύματα αργιλίου με αξία εξαγωγών 8 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 93%, τα σαπούνια, που αυξήθηκαν κατά 32% στα 7,8 εκατ. ευρώ, τα συγκροτήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μετατροπείς στρεφόμενοι ηλεκτρικοί, που εμφανίζονται για πρώτη φορά μεταξύ των ελληνικών εξαγωγών, με αξία 7,3 εκατ. ευρώ, οι πλάκες, φύλλα, μεμβράνες από πλαστικές ύλες, οι εξαγωγές των οποίων αυξήθηκαν κατά 59% και διαμορφώθηκαν σε 6,9 εκατ. ευρώ. Από τα αγροτικά προϊόντα διατροφής, σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα διατηρημένα λαχανικά(29% και αξία 8,9 εκατ. ευρώ), τα γιαούρτια κατά 24% (αξία 7,3 εκατ. ευρώ) και το ελαιόλαδο κατά 35% (αξία 6,7 εκατ. ευρώ).

Ελληνικές εισαγωγές από τη Γαλλία

Από την πλευρά των εισαγόμενων προϊόντων από τη Γαλλία, την 1η θέση καταλαμβάνουν τα φάρμακα με μερίδιο 10% και αξία 157 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία κατέγραψαν σημαντική αύξηση 53% και διαμορφώθηκαν σε 39 εκατ. ευρώ (μερίδιο 6,5%), τα νωπά κρέατα βοοειδών με πτώση 24% και αξία 32 εκατ. ευρώ και τα προϊόντα ομορφιάς ή μακιγιάζ με μερίδιο 4,6% και αξία 28 εκατ. ευρώ, έχοντας καταγράψει αύξηση κατά 53%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα εντομοκτόνα - ζιζανιοκτόνα με αξία εισαγωγών 26 εκατ. ευρώ και αύξηση 8%.

Ανοδος κατά 18,2% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία

Στο 18,2% ανήλθε η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία κατά το α' εξάμηνο του 2021 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς φτάνοντας το 1,3 δισ. ευρώ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών ειδών καπνού, φρούτων, λαχανικών και ηλεκτρικών συσσωρευτών. Η καλύτερη επίδοση σημειώθηκε τον Μάιο όταν με «όχημα» τα φάρμακα οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν σε αξία τα 240 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά στο συνολικό όγκο του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Γερμανίας το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 20,5%, ανερχόμενος σε 4,7 δισ. ευρώ.

Φάρμακα, τυροκομικά και καπνός στην κορυφή των εξαγωγών

Τα πρώτα 10 προϊόντα που εξήγαγε η Ελλάδα προς τη Γερμανία αντιπροσωπεύουν το 43,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα αυτή.

Εισάγουμε οξυγόνο, φάρμακα και εμβόλια

Στην πρώτη τριάδα των εισαγωγών από τη Γερμανία βρίσκονται οξυγόνο, φάρμακα και εμβόλια, ενώ ακολουθούν ΙΧ αυτοκίνητα, τυροκομικά προϊόντα, συσκευές τηλεπικοινωνίας, μηχανές αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων και χοιρινό κρέας.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ