Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

UBS: Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη 7,9% της ελληνικής οικονομίας φέτος

UBS

Σε ισχυρή αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η UBS μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 7,9% για φέτος, που είναι υψηλότερος κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Για το 2022, η UBS αναμένει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 5% έναντι 6% στην προηγούμενη πρόβλεψή της.

Στο επίκεντρο της ανάπτυξης θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα αναμένει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 30% την περίοδο 2021-2026. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει ακόμη περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Η UBS αναμένει σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2022 στο 2,9% του ΑΕΠ από 9,9% που εκτιμάται ότι θα φθάσεις φέτος, ενώ για το χρέος αναμένει να μειωθεί από φέτος ως ποσοστό του ΑΕΠ και να υποχωρήσει στο 186% από 205,6% φέτος.

Για τις τράπεζες, η ελβετική τράπεζα τονίζει ότι οι σημαντικές τιτλοποιήσεις και πωλήσεις κόκκινων δανείων τους έχουν μειώσει πολύ τους κινδύνους (de – risking). 

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου μειώθηκε περισσότερο από 11% στο β' τρίμηνο του 2021.

Και με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να είναι σε πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων τους σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2022 και την ικανότητα χρηματοδότησής τους να είναι επαρκής, η UBS αναμένει ότι ο κλάδος θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ