Νέα
  • ΓΔ: 789.27 +1.28%
  • Τζίρος: 38,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καφές: Ο κορονοϊός στο Βιετνάμ κρατά ψηλά τις τιμές

καφές
Pexels

To lockdown που επέβαλε το Βιετνάμ λόγω της πανδημίας περιόρισε την παγκόσμια προσφορά του καφέ, καθώς η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα μετά τη Βραζιλία. Οι τιμές του καφέ μπορεί να παραμείνουν «σχετικά υψηλές» το 2022, σύμφωνα με τη Fitch Solutions, εταιρεία του ομώνυμου οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η συμβουλευτική εταιρεία αύξησε την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του καφέ arabica φέτος από τα 1,35 δολάρια ανά λίβρα (που αντιστοιχεί σε 454 γραμμάρια) στα 1,60 δολάρια, ενώ αναθεώρησε ανοδικά και την πρόβλεψη για το 2022 από τα 1,25 δολάρια ανά λίβρα στα 1,50 δολάρια.

Το Βιετνάμ αντιμετωπίζει τη χειρότερη έξαρση της Covid από την έναρξη της πανδημίας και το lockdown στον εξαγωγικό κόμβο της είχε αντίκτυπο στις εξαγωγές καφέ και άλλων προϊόντων.

Μείωση 6,4% των εξαγωγών καφέ από το Βιετνάμ στο 8μηνο του 2021

Σύμφωνα με το Reuters, τον Αύγουστο οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ μειώθηκαν 8,7% σε σχέση με τον Ιούλιο στους 111.697 τόνους. Στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, οι εξαγωγές ήταν μειωμένες 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά τα έσοδα από αυτές αυξήθηκαν 2% σε περίπου 2 δισ. δολάρια.

Η πτώση των εξαγωγών του Βιετνάμ και η βουτιά της παραγωγής σε άλλες μεγάλες παραγωγούς χώρες φούσκωσαν τις τιμές του καφέ. Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων για τον καφέ arabica, που είναι και οι τιμές αναφοράς, έκαναν άλμα 45,8% φέτος, ενώ τα συμβόλαια για τον καφέ robusta εκτινάχθηκαν 52,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Προβλήματα στην παραγωγή Βραζιλίας και Κολομβίας

H Βραζιλία υπέστη κύματα παγετού και ξηρασίας που έπληξαν τις σοδειές, ενώ η κακοκαιρία επηρέασε και τη σοδειά της Κολομβίας. Η εμφάνιση της μετάλλαξης mu του κορονοϊού στην τελευταία χώρα μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένους περιορισμούς και ελλείψεις εργατικού δυναμικού που θα μειώσουν την παραγωγή περαιτέρω, σύμφωνα με την έκθεση της Fitch Solutions.

«Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι η ζήτηση, τουλάχιστον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς η άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό επιτρέπει την επαναλειτουργία των καταστημάτων καφέ», πρόσθεσε.  

Ταχεία εξάπλωση της Covid

Το Βιετνάμ, που συνορεύει με την Κίνα – κατέγραψε μόνο 1,465 κρούσματα κορονοϊού και 35 θανάτους πέρυσι, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων είχε εκτιναχτεί σε πάνω από 635.000 την Τρίτη, με τους θανάτους να υπερβαίνουν τους 15.900. Μόνο το 5,7% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως με αποτέλεσμα η χώρα, όπως και πολλές άλλες χώρες της περιοχής, να δυσκολεύεται να περιορίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα μία 15ήμερη παράταση των περιορισμών στην πόλη Χο Τσι Μινχ, που είναι το επιχειρηματικό κέντρο του Βιετνάμ και το επίκεντρο της πανδημικής έξαρσης.

Το Βιετνάμ παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και το κλείσιμο εργοστασίων για την καταπολέμηση της Covid έχουν πλήξει τη μεταποιητική παραγωγή και τις εξαγωγές του, επηρεάζοντας την παγκόσμια προσφορά προϊόντων, από τον καφέ έως τα ρούχα και τους ημιαγωγούς.

Σταδιακή η αύξηση της παραγωγής 

Η σταδιακή άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό μπορεί να αρχίσει σύντομα και επομένως η διαταραχή στις εξαγωγές καφέ από το Βιετνάμ θα είναι πιθανόν βραχύβια, σημείωσε η Fitch Solutions.

H παραγωγή καφέ της Βραζιλίας αναμένεται επίσης να ανακάμψει «σχετικά γρήγορα», εφόσον δεν επανέλθουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια προσφορά καφέ μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει στην περίοδο 2022/2023, με τη μέση ετήσια τιμή του καφέ arabica να υποχωρεί στα 1,20 δολάρια να λίβρα το 2023. «Τα συνεχιζόμενα προγράμματα στήριξης θα στηρίξουν την παραγωγή σε πολλές λατινοαμερικανικές και ασιατικές χώρες, περιλαμβανομένων της Κολομβίας και του Βιετνάμ», πρόσθεσε η εταιρεία. «Ταυτόχρονα, η αύξηση της κατανάλωσης φαίνεται να κορυφώνεται σε πολλές από τις βασικές καταναλώτριες χώρες, όπως η ΕΕ και η Ιαπωνία».

Με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ