Νέα
  • ΓΔ: 868.09 +0.96%
  • Τζίρος: 35,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Citigroup: Ανεβάζει στο 8,8% την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021

Πηγή: AP photos

H Citigroup στη νέα μηνιαία έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε σε σημαντική βελτίωση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021, τοποθετώντας την στο 8,8%, από 5,3% προηγουμένως, μειώνοντας, την αντίστοιχη εκτίμησή της για το 2022 στο 4,6%, από 5%.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,2% το 2021 και 3,7% το 2022, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,2% και 1,9% αντίστοιχα. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,5% φέτος και κατά 9,7% το 2022, με τις εξαγωγές να αυξάνουν 12% και 10,9% αντίστοιχα.

Στην εκτίμηση της Citigroup σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, ενώ επισημαίνεται ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που φθάνει στο 16% του ΑΕΠ για τα επόμενα 6 χρόνια, με το σχεδόν 10% να αφορά επιχορηγήσεις.

Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων, ενώ τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με βάση τις συνθήκες της αγοράς, ενισχύοντας έτσι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι το καθαρό χρέος. Τα έσοδα του Ταμείου Ανάπτυξης θα ενισχύσουν τις επενδύσεις έπειτα από μία αρνητική 10ετία, βελτιώνοντας μαζί με τις μεταρρυθμίσεις συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Υπογραμμίζει ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική, με την ΤτΕ να υπολογίζει σωρευτική αύξηση περίπου 7% έως το 2026, δηλαδή, σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.

Τέλος, σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη περίοδο υποεπενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ