Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι 2+1 παράγοντες που θα στηρίξουν και θα φέρουν υψηλή ανάπτυξη και το 2022

Πηγή: Pixabay

Το 2022 είναι χρονιά κομβική για την ελληνική οικονομία και μάλιστα και πολλούς λόγους. Φέτος η ανάπτυξη, όπως όλα δείχνουν, θα είναι κατά πολύ υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση, κάτι που φέρνει ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα πράγματα, όμως, δεν θα είναι εξίσου εύκολα για την επόμενη χρονιά. Αφενός υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και την παγκόσμια και αφετέρου η βάση με την οποία θα γίνει η σύγκριση για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι ψηλή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλοι οι διεθνείς οίκοι πριμοδοτούν τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021, αλλά εμφανίζονται φειδωλοί για το επόμενο έτος.

Μέρισμα από την διατηρήσιμη ανάπτυξη 

Χτες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο έκανε μία ενδιαφέρουσα επισήμανση. Είπε λοιπόν ότι το όποιο κοινωνικό μέρισμα διανεμηθεί, σε φοροαπαλλαγές ή κάτι άλλο, το οποίο και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, θα δοθεί από το κομμάτι εκείνο της επιπλέον ανάπτυξης που θα θεωρείται επαναλαμβανόμενο και όχι έκτακτο.

►Φ. Καραβίας: Ισχυρή ανάπτυξη και το 2022 - Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

►Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, παρά την ανάπτυξη

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει ρυθμούς στον κομμάτι της ανάπτυξης το επόμενο έτος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του τελευταία επισημαίνει με έμφαση ότι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Και το γνωρίζουν άριστα στο Μέγαρο Μαξίμου πως διατηρήσιμη ανάπτυξη με αιχμή μόνο την κατανάλωση δεν μπορεί να επιτευχθεί. Δίνουν, λοιπόν, έμφαση σε αυτό το κομμάτι.

Σχεδιασμός για προσέλκυση επενδύσεων 

Ο σχεδιασμός προβλέπει, εκτός των άλλων, διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών, αλλά ορθή στρατηγική κατεύθυνση. Δηλαδή, να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει στρατηγικό πλεονέκτημα.

Το δεύτερο σκέλος στο οποίο η χώρα θα δώσει προτεραιότητα είναι ο τουρισμός. Εφέτος και εν μέσω πανδημίας, η αγορά έδειξε την κατεύθυνση. Και αυτή είναι η προσέλκυση τουριστών από το «πάνω ράφι», δηλαδή, με υψηλό οικονομικό επίπεδο.

Το «στοίχημα» για την αύξηση των τουριστικών εσόδων 

Φέτος σε ένα βαθμό αυτό επιτεύχθηκε, αλλά ως ένα βαθμό είναι συγκυριακό το φαινόμενο. Απαιτείται δουλειά και αγαστή συνεργασία Πολιτείας, επιχειρήσεων και φορέων του κλάδου.

Αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί όλοι, αλλά απομένει να το δούμε στην πράξη -αν μπορεί να γίνει πράξη.

Εν κατακλείδι, υψηλός ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να έρθει από την αύξηση των άμεσων επενδύσεων, των τουριστικών εσόδων, με ταυτόχρονη βελτίωση της οικονομικής ποιότητας των τουριστών που θα περάσουν τα σύνορα, αλλά και διατήρηση σε ικανοποιητικά επίπεδα της κατανάλωσης.

Για το τελευταίο κομμάτι, υπάρχουν εφεδρείες στις καταθέσεις και επικρατεί αισιοδοξία ότι μπορεί να αποτελέσει τον τροφοδότη.

Στην κυβέρνηση ξέρουν, επίσης, ότι το 2023, που θα είναι εκτός απροόπτου και εκλογική χρονιά, θα υπάρχουν και δημοσιονομικοί κανόνες. Ακόμη δεν γνωρίζουμε σε πιο ύψος θα διαμορφωθεί το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σίγουρα δεν θα έχουμε ρήτρα διαφυγής και δυνατότητα δημιουργίας ελλειμμάτων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ