Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΡΑΕ: Από το 2022 οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Δαγουμας
Πηγή: Eurokinissi

Ενημέρωση στους καταναλωτές για το εκτιμώμενο μέγιστο ύψος των τιμολογίων ρευματος που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια της σύμβασης θα υποχρεούνται να παρέχουν οι προμηθευτές πριν την υπογραφή συμβάσεων, με παρέμβαση της ΡΑΕ η οποία αναμένεται από τις αρχές του 2022, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας.

►Ακρίβεια: Πώς θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

Ο κ. Δαγούμας δήλωσε πως η παρέμβαση της ΡΑΕ αποσκοπεί σε καλύτερη προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να γνωρίζουν το μέγεθος του ρίσκου που αναλαμβάνουν και να επιλέγουν είτε κυμαινόμενο τιμολόγιο, είτε σταθερό (χωρίς ρήτρες προσαύξησης) το οποίο πρέπει να διαθέτει το σύνολο των προμηθευτών. Για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσει σύντομα διαβούλευση που θα αφορά και το ελάχιστο «πακέτο» πληροφοριών που πρέπει να περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Όλοι οι προμηθευτές έχουν κάνει την εμπορική τους πολιτική με τιμολόγια που τρέχουν και δεν θα παρέμβουμε σε αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε τους ελέγχους που κάνουμε στα υφιστάμενα τιμολόγια».

Πρόσφατα εξάλλου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τις παραμέτρους των τιμολογίων, για τις οποίες οι τελικές αποφάσεις της Αρχής αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ.Δαγούμας η ΡΑΕ προσανατολίζεται να προχωρήσει στην εφαρμογή δύο τουλάχιστον από τις προτάσεις που τέθηκαν στη διαβούλευση οι οποίες προβλέπουν τη θέσπιση ορίου διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στις συμβάσεις αυτές (με κυμαινόμενα τιμολόγια). Σε θέματα που σχετίζονται με τις ρήτρες επικεντρώνονται εξάλλου τα παράπονα που λαμβάνει η Αρχή από τους καταναλωτές, όπως υπογράμμισε. 

«Θέλουμε οι καταναλωτές να έχουν καλύτερη ενημέρωση για τους λογαριασμούς. Πρέπει να γνωρίζουν τους όρους πριν υπογράψουν συμβόλαιο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό τιμολόγιο με ρήτρα αποχώρησης και από την άλλη μια γενική κατηγορία κυμαινόμενων για τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής τη στιγμή που υπογράφει, το μέγιστο και ελάχιστο τιμολόγιο και να μπορεί να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

►Σκρέκας στο OPEN: Ποιοι θα δουν αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Οκτωβρίου - Τι είπε για την ΔΕΗ

«Οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν μέχρι το Μάρτιο»

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ο κ. Δαγούμας τόνισε πως οι ενδείξεις από τα διεθνή Χρηματιστήρια συντείνουν στο ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν μέχρι το Μάρτιο ενώ αναφορικά με ενδεχόμενο πρόβλημα επάρκειας τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και ότι όλοι οι φορείς παρακολουθούν τις εξελίξεις. Παράλληλα ανέφερε πως η ΡΑΕ ζήτησε και έλαβε διαβεβαιώσεις από τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος ότι θα ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά λόγω των υψηλών τιμών και θα προχωρήσουν ακόμη και σε αυξήσεις κεφαλαίου εάν χρειαστεί.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς η σημερινή εικόνα με την υπερπληθώρα των εγκεκριμένων αιτήσεων τρομάζει τις τοπικές κοινωνίες ενώ η ρεαλιστική εκτίμηση είναι πως μόνο το 10-20% των αδειών που έχουν εκδοθεί θα υλοποιηθούν.

«Η Πολιτεία διαχρονικά έχει επιλέξει μια bottom-up επιλογή όσον αφορά το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ που σε πρώτη φάση έχει δημιουργήσει σειρά προβλημάτων. O επενδυτής έρχεται και παίρνει μια βεβαίωσή παραγωγής εύκολα. Με το νέο νόμο 4685 οι άδειες δίνονται γρηγορότερα. Οι επενδυτές μετά πάνε και ωριμάζουν τα έργα. Στη συνέχεια κάποια από αυτά μπλοκάρουν μετά σε τοπικές κοινωνίες, περιβαλλοντικά θέματα κλπ. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός επενδυτών με αυτό το μοντέλο. Το αρνητικό είναι ο μεγάλος αριθμός αδειών. Μπαίνοντας στο σύστημα της ΡΑΕ οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να δει άδειες για όλη την Ελλάδα.Από αυτές όμως που βλέπει, θα προχωρήσει μόνο το 10 με 20%. Το δεύτερο μοντέλο επιτάσσει να επιταχυνθεί το χωροταξικό ζήτημα των ΑΠΕ που είναι σημαντικό και για την περιοχή της Β. Εύβοιας. Ορθά λοιπόν η κυβέρνηση οδηγείται στο να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό», δήλωσε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ