Νέα
  • ΓΔ: 910.92 +0.42%
  • Τζίρος: 19,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακρίβεια: «Μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία - Ποιες παρεμβάσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πετρέλαιο / Πηγή: AP
Πετρέλαιο / Πηγή: AP

Ο πληθωρισμός δείχνει τα δόντια του το τελευταίο χρονικό διάστημα και όλο και λιγότεροι πλέον πείθονται πως πρόκειται για ένα συγκυριακό φαινόμενο, η διάρκεια του οποίου θα είναι περιορισμένη. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αυξήσεις στα βασικά εμπορεύματα, η ενεργειακή κρίση, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο, έναν από τους μεγάλους εχθρούς της οικονομίας, που δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό και που για πολλά χρόνια … ήταν εν υπνώσει.

Με εξαίρεση την σημερινή ημέρα, όπου επικρατεί σχετική ηρεμία, στον κατάλογο αυτών που ανησυχούν έχουν προστεθεί και οι αγορές, όπου τις προηγούμενες ημέρες, τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και μετοχών επικράτησε ανησυχία και μάλλον έντονη αναταραχή.

Στην κυβέρνηση όπως είναι αναμενόμενο υπάρχει ανησυχία, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο). Ήδη έχουν γίνει κάποιες σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση του πακέτου που έχει ανακοινωθεί. Σήμερα μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επίδομα φυσικού αερίου, δεδομένου μάλιστα ότι έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα το συγκεκριμένο καύσιμο.

Επίσης το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, κατά 20% και δεν αποκλείεται να πάει ακόμη πιο ψηλά εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Από εκεί και πέρα στο υπουργείο Ανάπτυξης τα συνεργεία ελέγχου έχουν ριχθεί στην μάχη κατά της ακρίβειας, με άμεσο στόχο να προλάβουν αυξήσεις που στοιχειοθετούνται. Όχι πως υπάρχουν πολλά όπλα που μπορούν να αποτρέψουν ένα νέο κύμα ακρίβειας, ωστόσο υπάρχουν εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο.

Αγγίζει τα 80 δολάρια το πετρέλαιο

Οι τιμές της ενέργειας, σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εντείνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην καρδιά του χειμώνα, ειδικά στο φυσικό αέριο. Η τιμή του Brent εκτοξεύθηκε χθες σε επίπεδα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2018. Την ίδια στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου της Ολλανδίας σημειώνουν άνοδο 12% και τα προθεσμιακά συμβόλαια άνθρακα 2,2%, ενώ έχουν μειωθεί ακόμη και τα αποθέματα νερού της Νορβηγίας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Και ενώ εντείνεται η ανησυχία για ενδεχόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου, αναλυτές του BloombergNEF προεξοφλούν ότι τους επόμενους μήνες η προσφορά ενέργειας θα παραμείνει περιορισμένη σε σχέση με τη ζήτηση, «αυξάνοντας την πίεση στις τιμές που βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Ανησυχία στις αγορές ομολόγων και μετοχών

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να εκτονώσουν την κατάσταση και τις ανησυχίες που υπάρχουν, διαβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, οι αγορές δείχνουν να μην πείθονται και έχουν αρχίσει να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Τα τελευταία 24ωρα η εικόνα προβληματισμού που υπάρχει έχει μεταφερθεί στις διεθνείς αγορές ομολόγων με τις αποδόσεις να ενισχύονται σημαντικά, ενώ από χθες στο «χορό» μπήκαν και οι αγορές μετοχών.

Αποτελεί εξάλλου «ευαγγέλιο» για τους αναλυτές η ρήση ότι «ο κίνδυνος του πληθωρισμού αποτελεί τον υπ’  αριθμόν ένα εχθρό των ομολόγων».

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν περάσει σε ανοδική τροχιά μετά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την προηγούμενη εβδομάδα που αναζωπύρωσαν τις εκτιμήσεις για μια πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στα τέλη του 2022. Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ ήταν χθες στο 1,531%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Μιλώντας σε ακρόαση της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά για να αρχίσει να περιορίζει πριν το τέλος του 2021 τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.

Ο Πάουελ τόνισε ότι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο περιορισμός των αγορών έχουν σχεδόν καλυφθεί, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο πήχης για την αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμα πολύ υψηλότερα.

Καθησυχαστική και η Κριστίν Λαγκάρντ

Η ΕΚΤ επιμένει να θεωρεί παροδικές τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη και να διατηρεί αμετάβλητο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ανησυχία για τις επιλογές των κεντρικών τραπεζών οδηγεί σε υποχώρηση των κρατικών ομολόγων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με συνεπακόλουθη την άνοδο των αποδόσεών τους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένως, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη είναι παροδικές και προσέθεσε πως δεν βλέπει τις αυξήσεις των τιμών να διοχετεύονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας της Ευρωζώνης. Τόνισε, σε πρόσφατη ομιλία της, ότι «το ζητούμενο είναι να μην αντιδράσουμε υπερβολικά στα διάφορα παροδικά σοκ στο επίπεδο της προσφοράς εφόσον αυτά δεν δείχνουν να επιφέρουν μεσοπρόθεσμες συνέπειες». Υπογράμμισε, επιπλέον, πως η τράπεζα πρέπει να τονώσει με την πολιτική της «τις δυνάμεις της ζήτησης που μπορούν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% και να τον διατηρήσουν σε αυτό το επίπεδο».

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών, τη ώρα που ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών της αγοράς σκαρφάλωνε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ