Νέα
  • ΓΔ: 894.37 +0.13%
  • Τζίρος: 53,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πάουελ (FED): Γρίφος η ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Με δισεπίλυτο γρίφο μοιάζει για τις κεντρικές τράπεζες η ταυτόχρονη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης από τη μία πλευρά και η συγκράτηση της ακρίβειας από την άλλη καθώς ο πληθωρισμός δείχνει τα δόντια του σε όλες τις μεγάλες οικονομίες και αναμένεται να παραμείνει υψηλός και το 2022

Πάουελ: Σύγκρουση των δύο στόχων της Fed

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Τετάρτη ότι το πιο επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αμερικανική κεντρική τράπεζα σήμερα είναι η «ένταση» μεταξύ του υψηλού πληθωρισμού και της ανεργίας που είναι ακόμη υψηλή, αναγνωρίζοντας ότι οι δύο βασικοί στόχοι της Fed είναι σε σύγκρουση.

«Δεν ήμασταν σε μία τέτοια κατάσταση για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή είναι μία κατάσταση όπου υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο στόχων μας… ο πληθωρισμός είναι υψηλός και πολύ πάνω από τον στόχο, ενώ φαίνεται ότι η αγορά εργασίας είναι χαλαρή», δήλωσε ο Πάουελ χθες σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σε δίλημμα και η ΕΚΤ

Αν και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι χαμηλότερος από ότι στις ΗΠΑ –έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 3% τον Αύγουστο έναντι 5,3% από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού – η τάση του, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες είναι ανοδική, και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρέπει να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ της συνέχισης της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Η δήλωση του Πάουελ παραπέμπει στο σοβαρό δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες: Θα πρέπει να συνεχίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική τους, ενώ υπάρχει ακόμη υψηλή αβεβαιότητα για την πορεία των οικονομιών, αποδεχόμενες ένα υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού με το επιχείρημα ότι αυτός είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα έκτακτων παραγόντων, όπως της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της πανδημίας; Η θα πρέπει αντίθετα να συσφίξουν γρήγορα την πολιτική τους για να μην επιτρέψουν στον πληθωρισμό να παγιωθεί, κάτι που θα δημιουργούσε ενδεχομένως μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον;

Η Fed πήρε θέση στο δίλημμα αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αρχίσει από τον Νοέμβριο τη σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων και πιθανό κάποια στιγμή το 2022 να αρχίσει να αυξάνει και τα επιτόκια. Για την ΕΚΤ, το δίλημμα θα τεθεί με μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται με έντονο ρυθμό.

Επιδείνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων

Ως προς τη διάρκεια του πληθωρισμού, ο Πάουελ δεν άφησε αμφιβολία ότι θα συνεχισθεί και το 2022. «Είναι απογοητευτικό ότι δεν βλέπουμε βελτίωση όσον αφορά τη στενότητα στην προσφορά και στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην πραγματικότητα φαίνεται ότι οριακά επιδεινώνονται. Βλέπουμε ότι αυτά θα συνεχιστούν πιθανόν το επόμενο έτος και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι νομίζαμε», είπε ο πρόεδρος της Fed στο συνέδριο της ΕΚΤ.

Αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αν και τόνισε ξανά ότι θεωρεί τις  αυξήσεις των τιμών κυρίως προσωρινό φαινόμενο. «Οι στενότητες στην προσφορά και η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων, που υφιστάμεθα για αρκετούς μήνες… φαίνεται να συνεχίζονται και σε ορισμένους τομείς να επιταχύνονται. Αναφέρομαι στη ναυτιλία, τη διεκπεραίωρη εμπορευματοκιβωτίων και τέτοια πράγματα», είπε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ