Νέα
 • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
 • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι όροι και τα κριτήρια για εμπλοκή τραπεζών και εκταμίευση δανείων

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Πρόσκληση προς τα πιστωτικά ιδρύματα για συνεργασία με σκοπό την από κοινού παροχή δανείων προς χρηματοδότηση επιλέξιμων επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι τράπεζες έχουν χρονικό περιθώριο τριάντα ημερών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να το εξαντλήσουν.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ήδη κάνει τη σχετική προεργασία και είναι σε ανοιχτή γραμμή με πελάτες τους για την προετοιμασία επενδυτικών σχεδίων που θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα στο ΤΑΑ.

Έως 4 μήνες η αξιολόγηση 

Εκτιμάται ότι αρκετά επενδυτικά σχέδια θα φτάσουν πολύ γρήγορα στους ανεξάρτητους αξιολογητές (από κατάλογο αξιολογητών που θα συνταχθεί από το υπουργείο Οικονομικών) ώστε να επιβεβαιώσουν την κατ’ αρχήν θετική αξιολόγηση της τράπεζας. Ως απάντηση στον προβληματισμό που είχαν εκφράσει οι τράπεζες για την ταχύτητα που θα κινούνται οι αξιολογητές, προβλέπεται – σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο της Σύμβασης - ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί όμως να ξεπερνά τους 4 μήνες. Στη συνέχεια η τράπεζα θα προχωρά στην οριστική έγκριση βιωσιμότητας του επενδυτικού σχεδίου και της πιστοληπτικής ικανότητας του φορέα / επενδυτή.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης εξήγησε τον λόγο που τα 13 δις ευρώ, τα οποία αναλογούσαν στην Ελλάδα για τις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα «περνάνε» μέσω του τραπεζικού συστήματος ή ευρωπαϊκών θεσμών όπως η ΕΙΒ και η EBRD. Εκτιμούμε, όπως είπε, ότι το κράτος δεν είναι ο «ιδανικός εταίρος» όταν πρέπει να αξιοποιηθούν κεφάλαια, ώστε να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιούργησε η πολυετής κρίση. Αυτό το επενδυτικό κενό ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου το τοποθετεί στα 100 δις ευρώ και εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί με την αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ, αλλά αυτών του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ.

Ο Αλ. Πατέλης αναφέρθηκε και στην απόφαση να μην υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις μιας και στο παρελθόν, όπως είπε, είχαν αξιοποιηθεί για να δίνονται χρηματοδοτήσεις με «χαλαρά» κριτήρια. Σύμφωνα με τους όρους της Επιχειρησιακής Σύμβασης δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά περιθώρια χαλαρότητας.

Η διαδικασία και ο ρόλος των τραπεζών 

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι η Πρώτη Δόση Κεφαλαίων ΤΑΑ που εκταμιεύεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας και θα είναι

 • €100.000.000 ή 
 • €70.000.000 ή
 • €40.000.000 ή
 • €20.000.000 ή

ενώ θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό («Αποθεματικός Λογαριασμός»). 

Εφόσον η Τράπεζα έχει σωρευτικά:

 • συνάψει συμβάσεις για Δάνεια ΤΑΑ για συνολικό ποσό ίσο με ποσοστό τουλάχιστον 60% της Πρώτης Δόσης
 • έχει εκταμιεύσει βάσει τέτοιων συμβάσεων ποσό ίσο με ποσοστό τουλάχιστον 5% της Πρώτης Δόσης και επιπλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκ των χορηγηθέντων από την Τράπεζα Δανείων ΤΑΑ που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών δεν υπερβαίνει το 10% του συνόλου του κεφαλαίου των χορηγηθέντων δανείων αυτών, δικαιούται να αιτηθεί την εκταμίευση πρόσθετων κεφαλαίων ΤΑΑ μέχρι ποσού («η Δεύτερη Δόση Κεφαλαίων ΤΑΑ»): 
 • €100.000.000 ή
 • €70.000.000 ή
 • €40.000.000 ή
 • €20.000.000 

Η ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις θα εφαρμόζονται και για την εκταμίευση επιπλέον κεφαλαίων ΤΑΑ μετά τη Δεύτερη Δόση Κεφαλαίων ΤΑΑ και μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων του ΤΑΑ.

Το μέτρο αυτό – που είναι προληπτικού χαρακτήρα – είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, όταν ερωτηθείς πως θα αντιμετωπίζονται τα δάνεια του Ταμείου που ενδεχομένως «κοκκινίσουν» είχε απαντήσει ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των τραπεζών, όμως εφόσον καταστεί μη εξυπηρετούμενο πάνω από το 10% του συνολικού χαρτοφυλακίου, τότε θα υπάρχει η παρέμβαση της πολιτείας.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια τόσο σε ότι αφορά στην αξιολόγηση του επενδυτικού φορέα όσο και στο προφίλ του φορέα/επενδυτή.

Οι 3 παράγοντες κλειδιά

Η Felicia Stanescu, Head of Unit SG – Recover της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παρέμβαση της στο συνέδριο του ΙΟΒΕ υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι πως οι τράπεζες θα δώσουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με τραπεζικά κριτήρια, σε επιχειρήσεις με καθαρή παρούσα αξία και όχι για αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Σε ότι αφορά στο τελευταίο υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο προσχέδιο της σύμβασης.

Υπάρχουν, είπε, η F.Stanescu, τρεις παράγοντες για τον σωστό σχεδιασμό και την επιτυχία του προγράμματος ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μόχλευσης επιπλέον δανείων:

 1. πως χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια,
 2. πως λαμβάνονται οι αποφάσεις και
 3. πως οι χρηματοδοτήσεις συμμορφώνονται με το κανονιστικό πλαίσιο.

«Το Ταμείο δίνει μια μοναδική ευκαιρία, μια φορά στη ζωή προσφέρεται, αυτή. Είναι μια ευκαιρία για να αναμορφωθεί η οικονομία» υποστηρίζει ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ