Νέα
  • ΓΔ: 911.91 +0.53%
  • Τζίρος: 56,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακή κρίση: Κοινή πολιτική απέναντι στην εκτίναξη των τιμών ζητούν Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ισπανίας ζήτησαν, όπως και ο Ελληνας ομόλογός τους, Χρήστος Σταϊκούρας, να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση στην εκτίναξη των παγκόσμιων ενεργειακών τιμών για την προστασία των φτωχότερων πολιτών και της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών καθώς και τη διασφάλιση του φιλόδοξου ευρωπαϊκού σχεδίου για την κατάργηση των εκπομπών ρύπων το 2050.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα – ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς συνεχίστηκε ο περιορισμός της προσφοράς από τη Ρωσία, που είναι ο βασικός προμηθευτής της ΕΕ.

►Σταϊκούρας-Eurogroup: Ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην κούρσα των τιμών ενέργειας

Καλβίνο: Στρατηγικά αποθέματα αερίου  σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Αυτό που βλέπουμε είναι μία πρωτοφανής αύξηση των ενεργειακών τιμών», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο, προσερχόμενη στη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Αυτό δεν είναι ένα θέμα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε εθνικό επίπεδο, χρειαζόμαστε μία συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα της έχει ετοιμάσει έκθεση για τις πιθανές επιλογές.

Η Καλβίνο επεσήμανε ότι μία από τις επιλογές αυτές είναι η δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα βοηθούσε την ΕΕ να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές από ό,τι αν οι ίδιες αγορές γίνονταν ξεχωριστά από κάθε χώρα. «Μάθαμε από τη διαπραγμάτευση για την προμήθεια εμβολίων ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν μιλάμε με μία φωνή», διευκρίνισε.

Η Ισπανία, πρόσθεσε η Ισπανίδα υπουργός, επιθυμεί επίσης να δει μέτρα για να σταματήσει η κερδοσκοπία στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία έχει αυξήσει τις τιμές τους.

Λεμέρ: Θα έχουμε για χρόνια υψηλότερες τιμές ενέργειας

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος σημείωσε ότι θα προτείνει καλύτερη ρύθμιση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων αερίου και αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από τις τιμές αερίου για να συνδεθεί με το μέσο κόστος παραγωγής των χωρών της ΕΕ.

«Η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά έχει ένα βασικό πλεονέκτημα – διασφαλίζει την προσφορά ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Εχει, όμως και ένα βασικό μειονέκτημα – την ευθυγράμμιση των τιμών του ρεύματος  με τις τιμές του αερίου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η σύνδεση αυτή είναι αναποτελεσματική και δημιουργεί αδιέξοδο για την ευρωπαϊκή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους ότι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγή θα περιλαμβάνει μία μακροπρόθεση αύξηση του ενεργειακού κόστους.  

«Για χρόνια, όχι για μήνες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα αυξημένο επίπεδο τιμών, επειδή υπάρχει ανάγκη για περισσότερο ρεύμα και υπάρχει μία διασύνδεση μεταξύ ρεύματος και αερίου», σημείωσε. Ο χειρισμός μίας διαρκούς αύξησης των ενεργειακών τιμών «θα είναι ένα από τα βασικά πολιτικά θέματα για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ