Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Σε νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ η τιμή του - Ξεπέρασε τα 110 ευρώ

Σε νέα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ αυξήθηκαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος λόγω των συνεχιζόμενων φόβων αναφορικά με την προσφορά του, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. 

Τα συμβόλαια παράδοσης του φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο στην Ολλανδία, που αποτελούν δείκτη αναφοράς για όλη την Ευρώπη, αυξήθηκαν σήμερα το πρωί κατά 7,6% στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς παραμένουν περιορισμένες οι προμήθειες από τη Ρωσία, ενώ οι προμήθειες από τη Νορβηγία μειώθηκαν. Οι τιμές τους συνέχισαν να αυξάνονται και το μεσημέρι εκτινάχθηκαν στα 111,7 ευρώ καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 15%. 

Οι τιμές του αερίου διπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα, καθώς τα αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα και πλέον ετών για αυτή την εποχή του χρόνου μετά τον βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε.

Επίπεδο - ρεκόρ για την τιμή του ρεύματος στα 155 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Η εκτίναξη των τιμών αερίου έχει συμπαρασύρει σε ύψη – ρεκόρ και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, δεδομένου ότι η παραγωγή του γίνεται κυρίως από εργοστάσια που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το αέριο.

Το γερμανικό ρεύμα για το επόμενο έτος αυξήθηκε στο επίπεδο - ρεκόρ των 155 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τις τιμές για τον επόμενο μήνα και το επόμενο τρίμηνο να σκαρφαλώνουν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο άνθρακας της Βορειοδυτικής Ευρώπης για παράδοση τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκε 34% στο ιστορικά υψηλό των 280 δολαρίων ανά τόνο. 

Τέλεια καταιγίδα

«Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αντιμετωπίζουν μία 'τέλεια καταιγίδα'», ανέφεραν αναλυτές της Barclays σε σημείωμά τους, προσθέτοντας: "Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες για τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων της Γερμανίας αυτό τον χειμώνα θα μπορούσαν να συνεχισθούν, οδηγώντας σε διαρκώς υψηλές τιμές ρεύματος". 

Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Steag GmbH διέκοψε τη λειτουργία τους εργοστασίου της στο Μπεργκάμεν, που χρησιμοποιεί άνθρακα, λόγω έλλειψης προμηθειών. Πρόκειται για την πέμπτη φορά που η εταιρεία το έχει κάνει αυτί από την αρχή του Σεπτεμβρίου.  

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας λιπασματοβιομηχανιών.

Παράλληλα, η αύξηση του αερίου συμπαρασύρει ανοδικά και τις τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του μπρεντ να φθάνει χθες τα 82 δολάρια το βαρέλι.

τιμές φυσικού αερίου

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ