Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τζεντιλόνι: Στις 19 Οκτωβρίου η έκθεση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έκθεσή της για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και τις συνέπειες της για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τη συνεδρίαση του χθεσινού Ecofin, ανοίγοντας και επίσημα τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Η Κομισιόν σχεδιάζει να εγκρίνει στις 19 Οκτωβρίου μία έκθεση που θα αποτιμά τον αντίκτυπο της κρίσης και τις συνέπειές της για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης», δήλωσε ο Επίτροπος.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας έως το 2023 για να δοθεί στις χώρες η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας. «Μία ευρείας κλίμακας συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους είναι αναγκαία, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης αρκετά πριν το 2023», πρόσθεσε.

«Θα προσαρμόσουμε τη συζήτηση με τα διδάγματα από την πανδημία. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις το επόμενο έτος», είπε, προσθέτοντας ότι τα περιθώρια είναι στενά καθώς οι κανόνες αναμένεται να ισχύσουν ξανά από το 2023.

Μεταβατικό το 2022

Ένα από τα θέματα της αναθεώρησης, είπε, θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του τεράστιου δημόσιου χρέους που σώρευσαν οι χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι δημοσιονομικοί κανόνες προβλέπουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το χρέος του 60%. Στην περίπτωση που το χρέος είναι υψηλότερο από το όριο αυτό, θα πρέπει το υπερβάλλον του 60% να μειώνεται κατά το ένα εικοστό (5%) κάθε χρόνο. Ωστόσο, με το μέσο κρατικό χρέος στην Ευρωζώνη να έχει ανέλθει στο 100% του ΑΕΠ, οι κανόνες αυτοί δεν θεωρούνται πλέον εφαρμόσιμοι.

Ο Επίτροπος είπε ότι στο Ecofin άρχισε η συζήτηση για το πώς θα είναι το ευρωπαϊκό εξάμηνο (European Semester) το 2022 και μετά, τονίζοντας ότι το επόμενο έτος θα είναι μεταβατικό. «Ο στόχος μας είναι να επανέλθουμε σταδιακά σε έναν πιο κανονικό κύκλο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής από το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Σύντομα οι υποβολές αιτήσεις για εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Τζεντιλόνι ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει η διαδικασία των αιτήσεων για εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες συνδέονται με την επίτευξη στόχων και οροσήμων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ