Νέα
  • ΓΔ: 823.09 +2.30%
  • Τζίρος: 50,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε θέση μάχης οι Big-5 για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας

Μέγα Ρέμα Ραφήνας
Μέγα Ρέμα Ραφήνας / Πηγή: Eurokinissi

Με ισχυρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός που αφορά στη διευθέτηση και οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Το «παρών» στις 21 Σεπτεμβρίου έδωσαν οι Big-5, δηλαδή ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Ιντρακάτ και η Χ. Κωνσταντινίδης. Τώρα αναμένεται η ανάδειξη του μειοδότη του μεγάλου έργου.

Το έργο υλοποιεί ως αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το συνολικό κόστος ορίστηκε σε ποσό με ΦΠΑ 85,69 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Είναι μαζί με το έργο διευθέτησης του Ρέματος Εσχατιάς, τα δύο μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής και εντάσσονται στο πρόγραμμα ανάλογων έργων που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως ανάσχεση στα μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα που έχει ζήσει η Αττική τα τελευταία χρόνια. Η διάρκεια των έργων εκτιμάται ότι θα είναι τρία έτη.

Αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών απορροών και τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρακείμενων αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών. Τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας αφορούν μήκος 14,99 χλμ., από την εκβολή του έως τη Λ. Σπάτων, και των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Καλλιτεχνούπολης, Βαλανάρη, Παλαιού Μύλου και Αγ. Παρασκευής που συμβάλλουν στο ρέμα Βαλανάρη, ρ. Διασταύρωσης 1, 2, 3 καθώς και δημιουργία λεκάνης συγκράτησης φερτών.

Τι περιλαμβάνει

Αφορά στην κατασκευή των έργων διευθέτησης - οριοθέτησης του ρέματος Ραφήνας και τμημάτων των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων από την εκβολή του στη θάλασσα μέχρι τη Λεωφ. Σπάτων.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τη διευθέτηση του κατάντη τμήματος (Χ.Θ. 4+400 - εκβολή) και τη διευθέτηση του ανάντη τμήματος (Χ.Θ.4+400 -Χ.Θ. 14+990) συνολικού μήκους 15 χλμ. περίπου που διασχίζει τους Δήμους Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας -Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατασκευή λεκάνης συγκράτησης φερτών, έργο και ειδική διατομή κτήματος Νάσιουτζικ - συμβολή υφιστάμενου ρέματος Παλλήνης, έργο συναρμογής υφιστάμενου τεχνικού Λεωφόρου Σπάτων, διευθέτηση ρέματος Καλλιτεχνούπολης και Διασταύρωσης 1, διευθέτηση ρέματος Βαλανάρη και συμβάλλοντα σε αυτό (Μύλου και Αγ. Παρασκευής), φυτεύσεις και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου κατάντη τμήματος ρέματος Ραφήνας.

Για το έργο έχουν προβλεφθεί απαλλοτριώσεις εκτάσεων 728.002,98 τ.μ. Παράλληλα για τις ανάγκες του έργου προβλέπεται η μετατόπιση δικτύων τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ), υδροδότησης (Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου), ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ), αρχαιολογικές έρευνες κ.ά.

Τα άλλα έργα στη Ραφήνα

Η διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είναι το τρίτο μεγάλο έργο για την περιοχή. Στην περιοχή της Ραφήνας αναμένονται και επιπλέον έργα, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το λιμάνι της πόλης αλλά και η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Οι σχετικές εξαγγελίες έχουν γίνει και η ειδικότερα η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου που θα καλύψει επίσης συγκοινωνιακά και την περιοχή του Πικερμίου είναι θέμα εβδομάδων.

Αντίθετη στην υλοποίηση της διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας ήταν η ομάδα πολιτών «Κίνησης για την προστασία & ανάδειξη του Μ. Ρέματος Ραφήνας». Η ομάδα πολιτών είχε προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην υλοποίηση του έργου, η οποία όμως απερρίφθη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ