Νέα
  • ΓΔ: 877.24 +1.09%
  • Τζίρος: 59,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακή κρίση: Το παρασκήνιο για τα μέτρα στο φυσικό αέριο - Καλύπτονται 1 εκατ. νοικοκυριά

Πηγή: Pixabay

Παρουσία της διοίκησης της ΔΕΠΑ και με μέτρα και για το φυσικό αέριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η παρουσίαση του διευρυμένου σχεδίου της κυβέρνησης για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11 από τους Υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Κώστα Σκρέκα.

Στόχος είναι να μειωθεί το κόστους του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία και να επιδοτηθεί μέρος του παραπάνω κόστους που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες αυξήσεις, που ήδη έχουν σημειωθεί.

Επίσης  το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων

Το συνολικό κονδύλι, αναφέρουν πληροφορίες, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλύψει πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά για τη θέρμανσή τους με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και όλους τους καταναλωτές ρεύματος, ανεξαρτήτου εισοδήματος.

Φυσικό αέριο

Τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε έντονος προβληματισμός για το πώς θα μπορούσε να δρομολογηθεί ένα πακέτο ελαφρύνσεων στην τιμή του φυσικού αερίου με απορρόφηση του έξτρα κόστους από τις εταιρείες χονδρικής.

Θεσμικά το σχέδιο αυτό είχε, κατά πληροφορίες εμπόδια νομικού χαρακτήρα, αλλά τελικά φαίνεται πώς βρέθηκε μια φόρμουλα ώστε να επιμεριστεί μέρος του έξτρα κόστος μεταξύ των εταιρειών χονδρικής και της κρατικής επιδότησης.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί  κατά τα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης, θα ανέρχεται στο 25% του έξτρα κόστους και θα αφορά τόσο τη θέρμανση όσο και τη χρήση.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Το κονδύλι για την επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από τον αρχικό σχεδιασμό των 150 εκατ. ευρώ, αφού οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες και δεν είχαν

Η επιδότηση του ρεύματος από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο θα φθάσει τα 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με βάση αυτό το σχέδιο αντί για τα 9 ευρώ που έχει ανακοινωθεί, η επιδότηση θα φτάσει στα 14 -15 ευρώ το μήνα αν όχι στα 18 ευρώ το μήνα για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) και θα καλύψει την περίοδο κατανάλωσης από τον Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο του 2021.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ