Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι - Το αέριο συμπαρασύρει τις τιμές του ανοδικά

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Πηγή: Pixabay
Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Πηγή: Pixabay

Σε νέα υψηλά επίπεδα κινούνται σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που καταγράφουν άνοδο περίπου 5% από την αρχή της εβδομάδας, εν μέσω ενδείξεων ότι κάποια εργοστάσια στρέφονται σε αυτό μετά τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και αμφιβολιών ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει τώρα πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματά της.

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε κέρδη 1,5% στα 83,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχη άνοδο στα 79,49 δολάρια κατέγραφε και η τιμή του αμερικανικού αργού. Και οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν χθες 1,1% καθώς η αγορά επανήλθε σε ανοδική τροχιά. Οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται στα χθεσινά επίπεδα, με τα συμβόλαια για παράδοση στην Ολλανδία (TTF) να διαμορφώνονται περί τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ότι δεν σχεδιάζει «επί του παρόντος» να προσφύγει στα στρατηγικά αποθέματα αργού για να ανακόψει το ράλι των τιμών», δήλωσε αναλυτής της Commonwealth Bank.

Ωστόσο, πηγή του υπουργείου δήλωσε στο Reuters ότι η σχετική ανάρτηση δημοσιογράφου του Bloomberg στα social media, δεν είναι ακριβής.

Ο ρόλος του ΟΠΕΚ

Γενικά, η άνοδος των τιμών αυτή την εβδομάδα προκλήθηκε από την εκτίναξη των τιμών του αερίου, η οποία ενθαρρύνει τη στροφή στο πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, με επικεφαλής τη Ρωσία, να μην αυξήσουν την παραγωγή τους.

Αναλυτές ανέφεραν ότι η εκτίναξη των τιμών του αερίου και η έκταση της μετατόπισης από το αέριο θα είναι ο βασικός παράγοντας που πρέπει να παρακολουθείται.

Αναλυτές της JP Morgan σημείωσαν, πάντως, ότι δεν έχουν ακούσει ακόμη για κάποια σημαντική στροφή του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα. «Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμησή μας για αύξηση της ζήτησης κατά 750.000 βαρέλια την ημέρα λόγω της στροφής από το αέριο, με φυσιολογικές για τον χειμώνα θερμοκρασίες, μπορεί να είναι σημαντική υπερτιμημένη», ανέφεραν σε σημείωμά τους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ