Νέα
  • ΓΔ: 878.34 -0.10%
  • Τζίρος: 46,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός: Φοβίζει πολλές κεντρικές τράπεζες που αυξάνουν τα επιτόκια

Bank of England
AP Photo Bank of England

Μία σειρά κεντρικών τραπεζών αρχίζουν να αποσύρουν την έκτακτη νομισματική στήριξη που παρείχαν λόγω της πανδημίας.

Με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες της Νορβηγίας, της Τσεχίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Κορέας και του Μεξικού ήταν μεταξύ αυτών που προχώρησαν ήδη στην αύξηση των επιτοκίων τους. 

Επιπλέον, η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα, η αμερικανική Fed, είναι έτοιμη να καταργήσει σταδιακά το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ενώ η βρετανική κεντρική τράπεζα της κινείται για αύξηση των επιτοκίων της.

Η αλλαγή αυτή πολιτικής εξηγείται από τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει σύντομα καθώς παραμένουν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών εκτινάσσονται και υπάρχουν στενότητες στην αγορά εργασίας.

Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού

Το έργο των κεντρικών τραπεζών περιπλέκεται από το ότι η ανάκαμψη μπορεί να επιβραδύνεται, με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός περιβάλλοντος στασιμοπληθωρισμού.

Αυτό οδηγεί τους κεντρικούς τραπεζίτες σε μία δύσκολη θέση καθώς θα πρέπει να επιλέξουν αν θα δώσουν προτεραιότητα στον έλεγχο του πληθωρισμού, οπότε η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα ασκήσει πιέσεις στην οικονομίας, η αν θα δώσουν έμφαση στην ενίσχυση της ζήτησης, οπότε θα αυξηθεί και άλλο ο πληθωρισμός.

Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας

Στο πρόβλημα που δημιουργείται αναφέρθηκε με εύγλωττο τρόπο ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), Χιου Πιλ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «το ισοζύγιο των κινδύνων  μετατοπίζεται τώρα προς την αύξηση της ανησυχίας για τις προοπτικές του πληθωρισμού καθώς τα σημερινά επίπεδά του αναμένεται να αποδειχτούν μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι προβλεπόταν αρχικά».

Ακόμη περισσότερο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάικλ Σόντερς, προειδοποίησε τα νοικοκυριά να προετοιμαστούν για αυξήσεις των επιτοκίων που θα γίνουν «σημαντικά νωρίτερα» καθώς κορυφώνονται  οι πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική οικονομία.

Όπως είπε, έχουν δίκαιο οι επενδυτές να στοιχηματίζουν σε ταχύτερες αυξήσεις του κόστους δανεισμού καθώς ο πληθωρισμός κινείται προς το 4%, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η BoE θα είναι πιθανόν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που θα αυξήσει τα επιτόκια μετά την πανδημία.

Ο Σόντερς είπε ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πλήρως μία αύξηση των επιτοκίων της BoE τον Φεβρουάριο και κατά 50% μία αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Χαλαρές η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Ωστόσο, δεν ανησυχούν το ίδιο ή ετοιμάζονται για αλλαγή της πολιτικής τους όλες οι κεντρικές τράπεζας. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι μεταξύ αυτών που σκοπεύουν να συνεχίσουν με επιθετικό τρόπο τη στήριξη των οικονομιών τους, ενώ  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι, τουλάχιστον στις αναπτυγμένες οικονομίες, ο πληθωρισμός θα μειωθεί το 2022 στο 2%.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ