Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα μέτρα στήριξης, ο «γρίφος» των νέων παροχών και τ' «αγκάθια» της αξιολόγησης

ΥΠΟΙΚ / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Το εξτρά δημοσιονομικό περιθώριο που θα μπορούσε να προκύψει για περαιτέρω αύξηση της επιδοματικής πολιτικής, είτε για την καταβολή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων σε ευπαθή νοικοκυριά, αλλά και η ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ μπαίνουν στα ραντάρ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν να «σκανάρουν» τον προϋπολογισμό και μια σειρά από δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της 12ης αξιολογησης, η οποία θα κορυφωθεί με την τελική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ στις 19 και 20 Οκτωβρίου. 

O υπουργός Οικονομικών άνοιξε χθες παράθυρο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την κάλυψη έναντι του ενεργειακού κόστους, αλλά και άλλων κινδύνων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παρέπεμψε στη συζήτηση του προϋπολογισμού ανακοινώσεις για ενδεχόμενο έκτακτο μέρισμα.

Σύμφωνα με τον κ.Σταικούρα, όποια επιπλέον μέτρα, μη συνδεδεμένα με έκτακτα γεγονότα τύπου μερίσματος, «προφανώς θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος "τρώγεται" από την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Πετάει το φυσικό αέριο με γκάζια 115% - Η επιδότηση στο ρεύμα και οι αυξήσεις με παραδείγματα

Πληθωρισμός: Φοβίζει πολλές κεντρικές τράπεζες που αυξάνουν τα επιτόκια

«Όταν δεν ξέρουμε την ένταση και την έκταση της ενεργειακής κρίσης με απόλυτο τρόπο, το να έρχεται η πολιτεία και να υπόσχεται πράγματα είναι τουλάχιστον ανεύθυνο», επισήμανε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στο ραδιόφωνο του Alpha για πρόσθετες παροχές.

Είναι δεδομένο ότι το νέο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια στα εισοδήματα των νοικοκυριών «τροποποιεί προσωρινά την προτεραιοποίηση της οικονομικής πολιτικής», όπως παραδέχτηκε ο κ. Σταικουρας θέτοντας σαφώς σε δεύτερο πλάνο τις έξτρα παρεμβάσεις ελαφρύνσεως που σχεδίαζε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2022, όπως η επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους.

Αναμόρφωση ΕΝΦΙΑ

Τι οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς και τα σχέδια για τον νέο ΕΝΦΙΑ, όπου εκεί θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές από το 2022, με την εφαρμογή μιας νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Κεντρικό στοιχείο της νέας κλίμακας θα είναι οι περισσότεροι συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Με βάση τον σχεδιασμό, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 300.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας, όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει αυτό το ύψος. Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα, οι οποίες κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο, ενώ παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%.Ο ΕΝΦΙΑ του 2022, θα εξοφληθεί σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12. Θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Φεβρουάριο του 2023.

Εκκρεμότητες

Η σημαντικότερη εκκρεμότητα που έχει η κυβέρνηση είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η οριστική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Και για τα δύο θέματα οι θεσμοί έχουν αναγνωρίσει την καθυστέρηση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού και απλώς ζητούν να επισπευσθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Tον Απρίλιο του 2021 καταρτίστηκε νέο σχέδιο εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και προβλέφθηκε ένα ελάχιστο σταθερό ποσό για κάθε υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα συστάθηκε ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση, επικαιροποίηση και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη δημοσιονομική διαχείριση στην Κεντρική Διοίκηση.

Ωστόσο, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αναφέρονται στον κρατικό προυπολογισμό, τα κρατικά «φέσια» ανέρχονται σε 1,75 δισ. ευρώ που μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 547 εκατ. ευρώ φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τις συντάξεις τα στοιχεία του Ιουλίου μαρτυρούν ύψος εκκρεμών συντάξεων 564 εκατ. ευρώ, δηλαδή 274 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ προς τρίτους ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο στο ποσό των 153 εκατ. ευρώ .

Στο ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων μπορεί να καταγράφεται πρόοδος, ωστόσο, οι δανειστές εκτιμούν ότι είναι νωρίς να αξιολογηθεί η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Από την άλλη, όμως, καταγράφονται καθυστερήσεις στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και στην εκκαθάριση υποθέσεων που εκκρεμούν από τον νόμο Κατσέλη.

Αναλυτικά οι δεσμεύσεις της 12ης αξιολόγησης συνδέονται με:

  • Το νέο λογιστικό σχέδιο στο δημόσιο που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022.
  • Την αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ για να τεθεί σε ισχύ από το 2022.
  • Τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας για να εξυγιανθούν ζητήματα ανταγωνισμού.
  • Την ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με ανώτατο πλαφόν έκτακτου προσωπικού.
  • Την λειτουργία του Project Preparation Facility μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για την προετοιμασία έργων του Ελλάδα 2,0. Πρέπει να λειτουργούν πλήρως μέχρι τη 12η έκθεση, όπως και ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις.
  • Τις αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη στρατηγική αποεπένδυσης και τα ειδικά δικαιώματα που κατέχει στις τράπεζες» με αναφορά πως «αναμένεται να υιοθετηθεί έως τον Οκτώβριο του 2021».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ