Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια μεγάλα έργα αναμένεται να συμβασιοποιηθούν το επόμενο εξάμηνο

Ο νέος άξονας θα συνδέεται με την Εγνατία (φωτό)
Ο νέος άξονας θα συνδέεται με την Εγνατία (φωτό)

Μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομής αναμένεται να υπογραφούν το επόμενο οκτάμηνο στη χώρα. Μερικά από αυτά είναι πολυσυζητημένα, άλλα είναι χαμηλού προφίλ, κοινή παραδοχή, όμως, είναι πως πρόκειται για έργα που περιμένει ο κατασκευαστικός κλάδος.

Δύο από αυτά αφορούν δύο σπουδαία οδικά έργα στην περιοχή της Θράκης. Το πρώτο είναι η εργολαβία ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Αλεξανδρούπολης. Στη δημοπράτηση του έργου μειοδότησε η ΤΕΚΑΛ με 27,81%. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών.

Το δεύτερο είναι το τμήμα Μελίβοια-Σύνορα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού που μειοδότησε η Οδός ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 21,52%. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός ΑΕ. Τα δύο έργα δημοπρατήθηκαν τον Σεπτέμβριο και η υπογραφή των συμβάσεων εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

ΑΚΤΩΡ: Συμβάσεις 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 - Διεκδικεί έργα 6 δισ. - Το επιχειρησιακό σχέδιο

Αττική Οδός: Χρυσοφόρο έργο η επέκταση της Λ. Κύμης - Πότε θα γίνει η προκήρυξη

Ενα τρίτο είναι το μεγάλο οδικό έργο ασφάλειας στην υφιστάμενη «καρμανιόλα» της Ε.Ο. Πατρών-Πύργου. Η ΑΚΤΩΡ έχει μειοδοτήσει με 47,59% και το έργο εκτιμάται ότι θα υπογραφεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σιδηροδρομικά και έργα μετρό-τραμ

Για το τέλος του έτους εκτιμάται η υπογραφή σε δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα. Το πρώτο αφορά στην ηλεκτροκίνηση του τμήματος Λάρισα-Βόλος. Ανάδοχος είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 51,5%. Το δεύτερο είναι η σηματοδότηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη με ανάδοχο την Κ/Ξ ΑΒΑΞ-ALSTOM με 10,5%. Αναθέτουσα Αρχή των έργων είναι η ΕΡΓΟΣΕ.

Αρχές του 2022 εκτιμάται ότι θα υπογραφούν δύο συμβάσεις της Αττικό Μετρό. Η πρώτη αφορά έργο Η/Μ στην επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά με ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ (έκπτωση περίπου 9%). Η δεύτερη αφορά στην επέκταση του Αμαξοστασίου Τραμ στο Ελληνικό. Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΘΕΜΕΛΗ με ποσοστό έκπτωσης 17,2%.

Εργα αποχέτευσης, φυσικού αερίου και μονάδων απορριμμάτων

Στην περιοχή της Αττικής αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022 το έργο δικτύου αποχέτευσης σε περιοχής του Δήμου Μαραθώνα (Νέος Βουτζάς, Αγία Μαρίνα, Ζούμπερι κ.ά.). Στο έργο έχει μειοδοτήσει η κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ-ΘΕΜΕΛΗ-ΕΡΕΤΒΟ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ με ποσοστό έκπτωσης 23,11%.

Στην Κεντρική Μακεδονία εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα θα πέσουν υπογραφές για τις επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου σε Κιλκίς-Σέρρες και Κατερίνη-Αλεξάνδρεια. Είναι δύο έργα της ΔΕΔΑ τα οποία επεκτείνουν ακόμα περισσότερο το εθνικό δίκτυο.

Τη σύμβαση για την επέκταση του φυσικού αερίου σε Θήβα-Χαλκίδα αναμένουμε επίσης. Ανάδοχος του έργου είναι η ΤΕΚΑΛ.

Παράλληλα στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων περιμένουμε να υπογραφούν συμβάσεις για τις μονάδες σε Χερσόνησο, Σητεία, Δυτική Θεσσαλία.

Κινητικότητα στο Αιγαίο

Στην περιοχή του Αιγαίου περιμένουμε την υπογραφή των συμβάσεων για δύο έργα αεροδρομίων. Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση του αεροδρομίου Χίου που μειοδότησε η ΘΕΜΕΛΗ με 24,79%. Το δεύτερο αφορά την αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου που μειοδότησε η ΕΚΤΕΡ με 31,61%. Τα δύο έργα, που εκτιμάται ότι θα υπογραφούν μέχρι το Πάσχα του 2022, έχουν ως αναθέτουσα Αρχή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Για το επόμενο διάστημα εκτιμάται και η υπογραφή της σύμβασης για το έργο δ' φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Αττική, στο οποίο θα διασυνδεθούν η Σαντορίνη, η Μήλος, η Φολέγανδρος και η Σέριφος. Ανάδοχος του έργου είναι η Ελληνικά Καλώδια. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΑΔΜΗΕ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ