Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spitogatos: Σπίτι στα προάστια ψάχνουν οι αγοραστές - Πόσο νοικιάζονται τα διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Πηγή: Pixabay

Φωτιά... έχουν πάρει οι τιμές είτε για ενοικίαση, είτε για αγορά ακινήτου σε όλη την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του SPI, του δείκτη τιμών του μεσιτικού γραφείου «Spitogatos» που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών.

Οι αυξήσεις «ζαλίζουν» και φέρνουν σε απόγνωση, πολίτες που είτε θέλουν να νοικιάσουν ένα ακίνητο, είτε σκεφτόνται να προχωρήσουν σε μια επένδυση αγοράζοντας «γη». 

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην Ανάβυσσο, που ήδη είχε «τσουχτερές» τιμές, με 38,3% ετήσια μεταβολή. Δυσθεώρητη αύξηση που λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους ονειρεύονται παραθαλάσσια κατοικία, αλλά δεν διαθέτουν το ανάλογο... πορτοφόλι. Μεγάλες αυξήσεις είδαν και αρκετά προάστια στα Βόρεια της Αττικής. Ωστόσο εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν οι τιμές και σε λεγόμενες πιο «λαϊκές» περιοχές, όπως η Πετρούπολη, με 25% αύξηση και το τετραγωνικό μέτρο να αναρριχάται στα 1923 ευρώ!

Τα νέα στοιχεία αναδεικνύουν και τις νέες τάσεις που εμφανίζει η επόμενη μέρα της πανδημίας για την αγορά ακινήτων. Αγοραστές και ενοικιαστές, ως φαίνεται αναζητούν περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους, ενώ δείχνουν προτίμηση σε μεγαλύτερα ακίνητα εκτός του κεντρικού ιστού των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας μας».

Βάσει των δεδομένων που δημοσιοποιήθηκαν για το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 7,12% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2020, ενώ οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1,3% σε όλη την επικράτεια σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Μάλιστα από την αναλυτικότερη εξέταση των στοιχείων του δείκτη προκύπτουν σαφείς τάσεις αποκέντρωσης στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Ειδικότερα στην Αττική:

  • Οι υψηλότερες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης παρατηρούνται σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας.
  • Οι μεγαλύτερες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών πώλησης καταγράφονται τόσο στα Βόρεια Προάστια (Χολαργός και Βριλήσσια) όσο και στα Δυτικά (Πετρούπολη και Κερατσίνι).
  • Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ενοικίασης αφορά κυρίως παραθαλάσσια μέρη και παραθεριστικές περιοχές πλησίον της Αθήνας.

Ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη:

  • Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στις ζητούμενες τιμές πώλησης σε περιοχές έξω από το κέντρο με την Τριανδρία, την Πολίχνη και τη Σταυρούπολη να σημειώνουν υψηλά επίπεδα ετήσιας μεταβολής στις ζητούμενες τιμές πώλησης.
  • Αντίστοιχα οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης παρατηρούνται κατά βάση σε περιοχές μακριά από το κέντρο της πόλης, όπως το Πανόραμα και η Πυλαία.

«Η συνολική αύξηση που καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σε όλη την Ελλάδα είναι ενδεικτική της γενικότερης αύξησης της ζήτησης στο ελληνικό real estate, τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς» σημείωσε ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, και συνέχισε: «Η υγειονομική κρίση της covid 19 επέφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, με την αγορά ακινήτων να μη μένει αλώβητη. Βάσει των στοιχείων που σταθερά συλλέγουμε από τις πλατφόρμες μας όλο αυτό το διάστημα, το οποίο πλέον είναι αρκετά μεγάλο ώστε τα συμπεράσματα να είναι ακόμα πιο ασφαλή, η πανδημία δείχνει να έχει αλλάξει μόνιμα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των χρηστών, με τους υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές να δείχνουν προτίμηση σε μεγαλύτερα ακίνητα εκτός του κεντρικού ιστού των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας μας».

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ