Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΚΕΔΕ: 320 εκατ. ευρώ για «έξυπνες» πόλεις με digital υπηρεσίες προς τους πολίτες

Πηγή: ΑΜΝΑ

Η ανάγκη να αξιοποιηθούν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές σε διάφορα πεδία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, στη δημόσια διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, σε δράσεις για τις «έξυπνες πόλεις», την κοινωνική πολιτική, την παιδεία και την υγεία, την απασχόληση τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τη βιώσιμη κινητικότητα, την ποιότητα ζωής, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, τονίστηκε σε συζήτηση, στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στο περίπτερο 12 της έκθεσης Beyond 4.0, στη ΔΕΘ.

   Τη συζήτηση παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος στο κλείσιμο τις εκδήλωσης, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της αυτοδιοίκησης ανέφερε: «Πάμε να ωριμάσουμε τα έργα και να τα υλοποιήσουμε όλοι μαζί».

   Οι ομιλητές υφυπουργοί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, εστίασαν στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για το ψηφιακό μετασχηματισμό υπηρεσιών και δράσεων στην αυτοδιοίκηση και αφορά πόρους 320 εκατομμυρίων ευρώ για 332 δήμους της χώρας. Τα 90 εκατομμύρια από αυτά θα κατευθυνθούν σε 16 μεγάλους δήμους (συν το δήμο Τρικκαίων) με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων.

   Το πρόγραμμα για τους δεκαεπτά δήμους θα έχει βγει ως τον Δεκέμβριο και θα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ για τους υπόλοιπους δήμους της χώρας αναμένεται κατά τον Φεβρουάριο του 2022 και θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιος επεσήμανε στους αυτοδιοικητικούς την ανάγκη «ωρίμανσης των έργων» μέχρι και τις καταληκτικές ημερομηνίες, ώστε με μεγάλη ταχύτητα να ενταχθούν και να υλοποιηθούν σε διάφορους τομείς.

   «Το πρώτο κομμάτι, που αφορά το Ταμείο Ανάπτυξης είναι πιο γρήγορο να ξεκινήσει. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν, θα υπάρχουν προεπιλεγμένες δράσεις, δεκαεπτά δήμοι θα διαλέξουν, θα καταθέσουν τεχνικά δελτία, θα πάρουν την ένταξη και θα προχωρήσουν» είπε ο κ. Λιβάνιος και συνέχισε : «Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να βγει η πρόσκληση (για το δεύτερο μέρος), το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2022, είναι πολύ σημαντικό να κινηθείτε γρήγορα, να δουλέψετε τα έργα, να ωριμάσετε τις δράσεις, να τα υποβάλετε, μόλις ανοίξει η πρόσκληση».

   «Η τεχνολογία δεν είναι δρόμος, ή τον κάνεις τώρα, ή τον κάνεις σε δέκα χρόνια. Ξεπερνιέται πολύ γρήγορα. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια νομίζω να χτίζουμε νέα ψηφιακά κουφάρια. Αρκετά είχαμε» πρόσθεσε ο κ. Λιβάνιος.

   Ο υφυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι μέσα από αυτές τις δράσεις είναι δυνατή η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

   «Οι δημοτικοί υπάλληλοι, πολλοί από αυτούς, είναι υψηλού επιπέδου» ανέφερε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Μπορούν να κάνουν πολύ καλύτερα πράγματα από το να εκτυπώνουν χαρτιά και να βάζουν σφραγίδες. Μπορούν να είναι πολύ πιο παραγωγικοί στη διαχείριση, αν τους αφαιρέσουμε τα περιττά βάρη, τα οποία έχει δημιουργήσει μια γραφειοκρατία περίπου διακοσίων ετών…».

Οι δήμαρχοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι είναι αναγκαίο για κάθε περιοχή

   Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Γεωργαντάς υπογράμμισε το ρόλο και τη σημασία της αυτοδιοίκησης για την επιτυχία της ψηφιακής μετάβασης.

   «Δεν μπορεί να εννοηθεί ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας χωρίς τη συμβολή των ΟΤΑ» υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς και συνέχισε: «Οι δήμαρχοι είναι αυτοί που αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν τι είναι αναγκαίο για κάθε περιοχή».

   Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν είχαν μια κεντρική στρατηγική και πλέον έφτασε η ώρα «να δοθεί ένα πλαίσιο στήριξης προς τους δήμους, αλλά συγχρόνως η επιλογή των προτεραιοτήτων να είναι δική τους» και ταυτόχρονα να υπάρχει ένας «γρήγορος χρόνος υλοποίησης» αυτών των σχεδιασμών.

   «Πρέπει λοιπόν όλο αυτό να αποκτήσει ένα συντονισμένο βηματισμό» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε : «Μια συνεργασία, η οποία να αλληλεπιδρά προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί η στόχευση και της κεντρικής κυβέρνησης και των δήμων είναι μία: Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Ανθρωποκεντρικά προσπαθεί να λειτουργήσει το υπουργείο σε όλες τις παρεμβάσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα επάνω στις ψηφιακές ανάγκες, ανθρωποκεντρικά λειτουργείται και εσείς. Και μάλιστα εσείς έχετε και την καλύτερη εικόνα».

Στις αρχές του 2022 η πρόσκληση για τα έξυπνα έργα

   Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης υπογράμμισε ότι οι βασικοί άξονες είναι «η πολιτική και το όραμα, η χρηματοδότηση, αλλά το ποιο σημαντικό κομμάτι είναι η υλοποίηση» και πρόσθεσε:

   «Στις αρχές του 2022 να αναμένετε την πρόσκληση για τα έξυπνα έργα, που θέλετε να εντάξετε, είναι πολύ σημαντικό να μη χαθεί χρόνος» είπε ο κ. Τσακίρης.

   Ο υφυπουργός σημείωσε ότι σε ότι αφορά το κομμάτι του ΕΣΠΑ υπάρχει πρόβλεψη για δράσεις για τις "έξυπνες" πόλεις και η βούληση να χρηματοδοτηθούν και να ενισχυθούν στο πλαίσιο αυτό, αλλά τόνισε ότι οι χρόνοι υλοποίησης χρειάζεται να είναι αυστηροί.

   «Στα ποσά που θα χορηγηθούν θα υπάρχουν αυστηρές προθεσμίες, γιατί το ΕΣΠΑ αναθεωρείται κάθε δύο χρόνια και πόροι, που δεν έχουν καταναλωθεί, μεταφέρονται σε άλλους τομείς τους οποίους χρειάζεται η οικονομία» επεσήμανε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς σαν υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε τη ΜΟΔ, που βοηθάει τους αδύναμους δικαιούχους, μικρούς δήμους που δεν έχουν δυνατότητα, δεν έχουν αρκετά στελέχη, στόχος είναι να υπάρχουν σωστά και ώριμα προς ένταξη έργα».

   Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε στην εισήγησή του, ότι είναι απαραίτητο οι αυτοδιοικητικοί να σκεφτούν τις «πραγματικές ανάγκες» των τοπικών κοινωνιών και με βάση αυτές να σχεδιάσουν τις αναγκαίες δράσεις. «Η αγορά ανοίγει, δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα στην Ελλάδα και αυτό είναι θετικό, αυτά τα χρήματα που θα δοθούν θα πρέπει να τα απορροφήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι κάθε τι που προτείνεται «ως έξυπνο», δεν θα πρέπει να υιοθετείται άκριτα, αλλά θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες του κάθε δήμου.

   Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήγησε, ειδικότερα, ότι κριτήριο του σχεδιασμού δεν μπορεί να είναι «εάν μια εφαρμογή δούλεψε σε έναν άλλο δήμο», διότι, όπως είπε, τα χαρακτηριστικά των δήμων της χώρας διαφέρουν. Ανέφερε ότι μπορεί μεν να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, αλλά από αυτές, ο κάθε δήμος πρέπει να διαλέξει ποιες του ταιριάζουν, ποιες από τις «έξυπνες» δράσεις είναι αναγκαίες για την τοπική κοινωνία, αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτών και εάν η συγκεκριμένη τεχνολογική καινοτομία μπορεί να εφαρμοστεί στο συγκεκριμένο δήμο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ