Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις

Πηγή: Eurokinissi

Οι ενισχυμένες προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων μεγάλων κεντρικών τραπεζών ωθεί τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη σε υψηλά επίπεδα πολλών μηνών.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε σήμερα 3 μονάδες βάσης στο 0,95%, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα (0,93%) κινήθηκε και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου.

Αύξηση σημείωσε και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου κατά 7 μονάδες βάσης στο 0,22% έναντι 0,15% που είναι η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 4 μονάδων βάσης στο -0,13%.

Προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Οι πρόσφατες δηλώσει αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μεταξύ των οποίων και της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ, περιόρισαν την ανησυχία στις αγορές ομολόγων ότι είναι πιθανόν να συσφίξει σύντομα την πολιτική της λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού.

Ωστόσο, στελέχη άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όπως της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας, έχουν ταχθεί υπέρ μίας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, οδηγώντας τους επενδυτές να αυξάνουν τα στοιχήματά τους για αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μία αύξηση του επιτοκίου της Fed κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ ακόμη και στην Ευρωζώνη οι αγορές αναμένουν μία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ το επόμενο έτος.

«Ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξήθηκαν σε σημείο, όπου οι κεντρικές τράπεζας είναι πιθανόν να αντιδράσουν και οι αγορές αναμένουν σε σημαντικό βαθμό περισσότερες αυξήσεις από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζας», ανέφεραν αναλυτές της Citigroup σε σημείωμά τους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, έστειλε χθες νέο μήνυμα ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα κινείται προς την αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού καθώς αυξάνεται ο πληθωριστικός κίνδυνος.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ