Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων: «Ναι» από τους θεσμούς - Πότε θα είναι έτοιμος

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σε έναν χρόνο -το αργότερο- θα είναι έτοιμος ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στον οποίο θα «περνάνε» οι πρώτες κατοικίες των ευάλωτων που πτωχεύουν, με στόχο να διατηρούν το δικαίωμα στέγασης έναντι ενοικίου -με την αρωγή του Δημοσίου- στο σπίτι τους και το οποίο θα μπορούν να επαναγοράζουν μετά από 12 χρόνια.

Στη συνάντηση που είχε με τους θεσμούς, το οικονομικό επιτελείο εξήγησε ότι οι Οδηγίες της ΕΕ περιγράφουν ξεκάθαρα όλα τα βήματα και τις διαδικασίες διαγωνισμών και δίνουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία οι επενδυτές μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, να καταθέσουν προσφορές, ενστάσεις κ.ά., αλλά και συστήσουν εταιρεία/φορέα. Συνεπώς, οι προθεσμίες αυτές που είναι δεσμευτικές δεν μπορούν να συμπτυχθούν, κάτι που αποδέχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί, καθώς το πλάνο είναι σύννομο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και ρεαλιστικό. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν να λειτουργήσει ο Φορέας την προσεχή άνοιξη.

Γέφυρα I και ΙI: Παράταση 3 μηνών στην κρατική επιδότηση δανείων - Οι λεπτομέρειες

Αttica Bank: Από αύριο σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές

Αρχές Νοεμβρίου η προκήρυξη

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα βγει η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον φορέα, έχοντας έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις της Eurostat επί του σχεδίου της προκήρυξης. Θα ακολουθήσει ανταγωνιστικός διάλογος και εκτιμάται ότι σε 6 μήνες θα κατατεθούν προσφορές.

Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό και τον πτωχευτικό, η συζήτηση περιορίστηκε σε στατιστικά στοιχεία καθώς αυτό που ενδιαφέρει τους θεσμούς είναι εάν ο νόμος εφαρμόζεται, αν δηλαδή υπάρχουν τα εργαλεία και λειτουργούν οι πλατφόρμες ώστε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να ρυθμίζουν είτε μέσω ρυθμίσεων είτε με επώδυνο τρόπο (πτώχευση) τα χρέη τους.

Τι γίνεται με τον εξωδικαστικό

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό, περί τις 650-700 αιτήσεις ρύθμισης έχουν υποβληθεί οριστικά και έχουν πάρει τον… δρόμο προς τράπεζες και Δημόσιο και στο επόμενο ραντεβού με τους θεσμούς η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων. Αποτελέσματα που περιμένουν χιλιάδες οφειλέτες που είναι επιφυλακτικοί ή καχύποπτοι.

Προχθές, μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης παρουσίασε τους βασικούς άξονες και τα οφέλη του εξωδικαστικού, και κάλεσε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους.

Υποθέσεις νόμου Κατσέλη

Σε ό,τι αφορά τις 48.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, το «μπαλάκι» είναι στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ειδικότερα στα δικαστήρια που πρέπει να τις εκδικάσουν και να εκδώσουν οριστικές αποφάσεις. Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας, που το 2018 είχε οριστεί την 31η Δεκεμβρίου 2022, είναι δεδομένη, καθώς τα δικαστήρια ήταν κλειστά λόγω Covid-19 για πολλούς μήνες. Ειδικότερα σε δικαστήρια όπως αυτό του Πειραιά, οι πληροφορίες αναφέρουν οι εκκρεμείς υποθέσεις αγγίζουν τις 20.000 και είναι εξαιρετικά δύσκολο «κλείσουν» τους προσεχείς 12 μήνες.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ