Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τρομάζει το υψηλό ενεργειακό κόστος - 7 στις 10 επιχειρήσεις ετοιμάζουν αυξήσεις

Πηγή: Pixabay

Ψύχραιμα δείχνουν να αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση το επερχόμενο κύμα ακρίβειας στην αγορά. Από την μία είναι με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» να επέμβουν αν η κατάσταση δείξει ότι πάει να ξεφύγει και από την άλλη θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά όσο κάποιοι θέλουν να τα εμφανίζουν.

Και σημειώνουν, μάλιστα, ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και οι αυξήσεις πολύ πιο επώδυνες, τουλάχιστον στα ήδη πρώτης ανάγκης.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει σχετική ανησυχία σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας, αφού εδώ τα πράγματα δείχνουν να είναι χειρότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, στα αρμόδια υπουργεία δηλώνουν ότι θα πράξουν ό,τι απαιτηθεί προκειμένου οι ευάλωτοι πολίτες να μην... παγώσουν.

Ακρίβεια: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε τους αδύναμους να παγώσουν 

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη. Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ο υπουργός σημείωσε: «Αυτό το οποίο πρακτικά με ρωτάτε είναι το εξής: Εάν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη να πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή που να μπορούν να την πληρώσουν, να μην το πάρουν, γιατί αναγκαστικά θα αυξηθεί η τιμή σε αυτούς, εφόσον τα ίδια χρήματα θα μοιραστούν σε περισσότερους ανθρώπους, ώστε να μην ξοδέψουν λίγο παραπάνω αυτοί που μπορούν να το προμηθευτούν παρά την υψηλή τιμή. Αυτή είναι η ερώτηση; Γιατί αν είναι αυτή η ερώτηση, για να σας πω την αλήθεια, εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και αυτόν που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κάτι που κάποιος το χρειάζεται και ευθύνη της πολιτείας είναι αυτός που πραγματικά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, να τον βοηθήσουμε για να μην παγώσει.

Από την άλλη αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα, τη χρονιά που η τιμή του πετρελαίου είναι πιο χαμηλή, όπως η περυσινή, εξοικονομεί χρήματα, ενώ τη χρονιά που είναι πιο υψηλή, μπορεί να επωμιστεί το λίγο υψηλότερο κόστος».

Βέβαια ο υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει δείξει τα δόντια του. Και σημειώνει χαρακτηριστικά «μέχρι στιγμής η Ελλάδα μεγάλο πληθωρισμό δεν έχει, ευτυχώς. Στους επίσημους δείκτες της Eurostat είμαστε στα 2/3 του μέσου όρου της Ευρωζώνης».

Ακρίβεια: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τη λήψη νέων μέτρων ενίσχυσης των νοικοκυριών

Οι αυξήσεις παραμονεύουν

Και μπορεί σε γενικές γραμμές ο υπουργός να περιγράφει μία πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να διαρκέσει στο διηνεκές, ειδικά αν το ενεργειακό κόστος συνεχίσει να ανεβαίνει.

Σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, αναμένεται να οδηγήσει η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) το Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, το 68% των ΜμΕ εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων - υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμά ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%!

Alpha Bank: Οι επιπτώσεις των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας - Μετακύλιση του κόστους στις τιμές των προϊόντων

Μάλιστα, από την έρευνα του ΒΕΑ προκύπτει, ότι σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.

Και όλα αυτά, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους, κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος περίπου για το 95% των επιχειρήσεων. Με ποσοστά κάτω από το 10% ακολουθούν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που κάνουν χρήση φωτοβολταϊκών είναι ελάχιστο.

Συνολικά, η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, με την έρευνα να αναδεικνύει ότι η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο μέγεθος της εταιρίας, καθώς για το ένα τρίτο των εταιρειών με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% και για ένα άλλο τρίτο το 35%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ