Νέα
  • ΓΔ: 1437.88 +1.35%
  • Τζίρος: 159,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στη φορολογία γονικών παροχών ακινήτων και χρηματικών ποσών

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Διευκρινίσεις για τη φορολόγηση γονικών παροχών ακινήτων, χρηματικών ποσών, μετοχών, ομολόγων και εταιρικών μεριδίων ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, ΕΠΕ και μεγάλων ανώνυμων εταιρειών, που πραγματοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου, παρέχει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η δωρεά ή γονική παροχή προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην α' κατηγορία (γονείς, παιδιά σύζυγοι, παππούδες) οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ.

12η αξιολόγηση: Ασφυκτικό πρέσινγκ των θεσμών για μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες η φορολόγηση διαμορφώνεται ακολούθως:

  • με συντελεστή 20% για δικαιούχους που υπάγονται στη β' κατηγορία, ήτοι: α) κατιόντες δεύτερου και επόμενων βαθμών, β) ανιόντες δεύτερου και επόμενων βαθμών, γ) εκούσια ή δικαστικά αναγνωρισθέντα τέκνα έναντι των ανιόντων του πατέρα που τα αναγνώρισε, δ) κατιόντες του αναγνωρισθέντος έναντι του αναγνωρίσαντος και των ανιόντων αυτού, ε) αδερφούς (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς) και στ) συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, και
  • με συντελεστή 40% για δικαιούχους που υπάγονται στη γ' κατηγορία, ήτοι: α) πατριούς και μητριές, β) τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, γ) τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπρούς - νύφες), δ) ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθερό - πεθερά).

Πλέον, οι γονικές παροχές σε χρήμα μέχρι 800.000 ευρώ, καθώς και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς, είναι αφορολόγητες.

Νωρίτερα η υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ από το 2022

Σημειώνεται ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου οι γονικές παροχές ήταν αφορολόγητες μόνο μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ. Από εκεί και μετά στο κλιμάκιο από 150.000 έως 300.000 ευρώ ο φόρος ήταν 1%, ενώ στο επόμενο σκαλοπάτι, δηλαδή από τα 300.000 έως τα 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέβαινε στο 5% και στο 10% για ποσά άνω των 600.000 ευρώ.

Για τις κληρονομιές περιουσιακών στοιχείων η κλίμακα διατηρείται. Εξακολουθεί να ισχύει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές φόρου 1% για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας από τα 150.000,01 έως τα 300.000 ευρώ, 5% για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας από τα 300.000,01 έως τα 600.000 ευρώ και 10% για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας πάνω από τα 600.000 ευρώ.

Eπιστρέφονται στο Δημόσιο ποσά έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που δόθηκαν σε μη δικαιούχους

Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης που αφορά έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως συνέβη στις πρόσφατες πυρκαγιές για κτιριακές εγκαταστάσεις και κατοικίες φυσικών ή νομικών προσώπων έναντι στεγαστικής συνδρομής, εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής και εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, αυτή επιστρέφεται υποχρεωτικά προς το ελληνικό Δημόσιο.

ΑΑΔΕ: Εξετάζεται η δυνατότητα να εισπράττει και οφειλές πολιτών προς τους δήμους

Ειδικά για τις εφάπαξ έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις για κτιριακές εγκαταστάσεις έναντι στεγαστικής συνδρομής και προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς χαρακτήρα φορείς έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, επιβάλλεται η άμεση επιστροφή προς το ελληνικό Δημόσιο του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου και μέχρι την πραγματική επιστροφή του, και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε περίπτωση που δεν κατατεθούν αίτηση και φάκελος για στεγαστική συνδρομή ή ο αιτών δεν κριθεί δικαιούχος μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή το ποσό στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα καθοριστεί από την τελευταία, είναι μικρότερο από το ποσό που έλαβε ο δικαιούχος, ως εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση για κτιριακές εγκαταστάσεις και κατοικίες φυσικών ή νομικών προσώπων έναντι στεγαστικής συνδρομής, τότε το συνολικό ποσό ενίσχυσης ή το ποσό που υπερβαίνει το ποσό της στεγαστικής συνδρομής, κατά περίπτωση, επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Αλλες ρυθμίσεις

Στην ίδια εγκύκλιο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν:

  • Τη δυνατότητα καταβολής τόσο της πρώτης όσο και δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2021 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2021 χωρίς την επιβολή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Τη μείωση στο 0,5% από 1% του συντελεστή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από την 1η Οκτωβρίου.
  • Την παράταση αναστολής επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τις 30 Ιουνίου 2022.
  • Τη μείωση των συντελεστών του τέλους κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας και κατάργηση των τελών αυτών για τους νέους μέχρι 29 ετών. 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ