Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακό κόστος: Στα €70 το φυσικό αέριο - Μείωση μετά τον χειμώνα «βλέπει» ο Moody's

Moodys
Πηγή: Associated Press

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας αναμένεται να μειωθούν το 2022 καθώς κάποιοι παράγοντες που έχουν συμβάλει στη σημερινή ανισορροπία της αγοράς είναι προσωρινοί, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ωστόσο, προσθέτει, θα πρέπει να αντιστραφεί η πτωτική τάση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα από τις ενεργειακές εταιρείες για να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα.

Πτώση των τιμών του αερίου την περασμένη εβδομάδα

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (TTF) για παράδοση τον Νοέμβριο, που είναι δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, μειώθηκε σημαντικά στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και από 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη έκλεισε στα 65 ευρώ την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές, που παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα, αυξήθηκαν σήμερα πάνω από τα 72 ευρώ, επίπεδο που είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν διαμορφώνονταν κάτω από τα 20 ευρώ, αλλά χαμηλότερο από τα επίπεδα άνω των 100 ευρώ που σημείωνε στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Moody’s θεωρεί ότι οι σημερινές τιμές του αερίου και του άνθρακα είναι απίθανo να διατηρηθούν μετά τη λήξη της χειμερινής περιόδου. Όπως αναφέρει ότι τιμές του αερίου ενσωματώνουν σήμερα μία σημαντική προσαύξηση λόγω του «κρύου χειμώνα» που διογκώνει τη συνήθη για την εποχή αύξηση.

φυσικό αέριο τιμή

Προσωρινή εν μέρει η αύξηση της ζήτησης και η μείωση της προσφοράς

Σημειώνει, ακόμη, ότι η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκε στην Ευρώπη περισσότερο του αναμενόμενου λόγω της χαμηλής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, των χαμηλότερων εισαγωγών μέσω των αγωγών και της ανάγκης να αναπληρωθούν τα χαμηλά αποθέματα πριν από τον χειμώνα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου αυξήθηκαν απότομα λόγω των μεγάλων εισαγωγών της Ασίας που ενίσχυσαν και τη ζήτηση για άνθρακα.

Από την πλευρά της προσφοράς, υπήρξε επίσης πρόβλημα, παρά την αύξηση της δυναμικότητας το 2019-2020, καθώς μεγάλες παραγωγικές μονάδες LNG στη Νορβηγία, το Περού και τη Δυτική Αυστραλία τέθηκαν εκτός λειτουργίας το καλοκαίρι για έργα συντήρησης, ενώ μεγάλοι παραγωγοί LNG, όπως το Τρίνινταντ, το Τομπάγκο και η Νιγηρία, αντιμετώπισαν προσωρινές μειώσεις της παραγωγής τους.

«Αναμένουμε ότι θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2022 για να αρθούν οι ανισορροπίες αυτές στις διεθνείς αγορές αερίου και να μειωθούν οι διεθνείς τιμές του», εκτιμά ο Moody’s.

Ο ΟΠΕΚ καθορίζει τις τιμές του πετρελαίου

Οσον αφορά το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου κινούνται κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι και σήμερα, ο Moody’s σημειώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της προσφοράς για να καλύψει την ταχεία ανάκαμψης της ζήτησης φέτος, αλλά αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρει ο ΟΠΕΚ.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ