Νέα
  • ΓΔ: 929.9 +1.78%
  • Τζίρος: 38,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία θέλει να μειωθούν 60% οι τιμές - Φοβάται πτώση της ζήτησης

Πούτιν: Το Νάγκορο Καραμπάχ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν
Πηγή: AP

H Ρωσία θέλει οι τιμές του φυσικού αερίου να μειωθούν κατά περίπου 60% από τα σημερινά επίπεδά τους καθώς θεωρεί ότι το παρατεταμένο ράλι τους θα οδηγήσει τελικά στη μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται δύο αξιωματούχους με γνώση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Ειδικότερα, η Μόσχα θέλει οι τιμές του αερίου να κυμαίνονται από 300 έως 400 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ οι τιμές στην Ολλανδία – που αποτελούν και δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη – ανέρχονταν την Τρίτη σε 1.150 δολάρια ή 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόσκαιρα, μάλιστα, οι τιμές είχαν εκτιναχθεί στις αρχές του μήνα στα 162 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή πάνω από 2.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.

 Κομισιόν για φυσικό αέριο: Ξεχάστε τις χαμηλές τιμές του παρελθόντος

Πούτιν: Γιατί δεν μας συμφέρει η συνεχής αύξηση των τιμών 

Το Κρεμλίνο εμφανίζεται δημόσια να ανησυχεί για τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το ράλι των τιμών στη ζήτηση για αέριο της Gazprom, το οποίο κάλυψε πέρυσι σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης αερίου στην Ευρώπη.

«Μία τέτοια κατάσταση, στο τέλος της ημέρας, οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση και αυτό θα επηρεάσει τους παραγωγούς μας, περιλαμβανομένης της Gazprom. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε συμφέρον από μία συνεχή αύξηση των ενεργειακών τιμών, περιλαμβανομένου του αερίου», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε κυβερνητική συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα.

► Φυσικό αέριο: Η προοπτική των ρωσικών εξαγωγών συγκρατεί τις τιμές

Χαμηλότερες οι εξαγωγές της Ρωσίας σε σχέση με πέρυσι

Ο Πούτιν και άλλου υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν λεκτικές παρεμβάσεις για να περιορίσουν τις τιμές του αερίου στην Ευρώπη και να περιορίσουν τις διακυμάνσεις τους. Ωστόσο, η Ρωσία, δεν έστειλε σημαντικές πρόσθετες ποσότητες αερίου στην τρέχουσα ευρωπαϊκή αγορά για να χαλαρώσει την κρίση, επικαλούμενη την ανάγκη να δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια αποθεματοποίηση εν όψει του χειμώνα.

Οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη είναι από τα τέλη Αυγούστου χαμηλότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κατηγορούν τη Ρωσία ότι συμβάλλει στην κρίση, επειδή δεν εξάγει ηθελημένα πρόσθετες ποσότητες. Η Gazprom αναφέρει ότι εξάγει τις ποσότητες που έχουν ζητήσει πελάτες της με μακροχρόνια συμβόλαια και ορισμένες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες επιβεβαιώνουν ότι δεν ζητούν μεγαλύτερες ποσότητες λόγω των υψηλών τιμών.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ