Νέα
  • ΓΔ: 956.28 +0.72%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Στην κόψη του ξυραφιού η αγορά - Η Gazprom δεν δέσμευσε επιπλέον ποσότητες

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά καθώς σύμφωνα με το Bloomberg η Gazprom δεν δέσμευσε στις σημερινές δημοπρασίες επιπλέον ποσότητες στους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο στην Ευρώπη.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει πριν από λίγα 24ωρα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει στην Ευρώπη όλο το αέριο που χρειάζεται, ιδιαίτερα τον χειμώνα που κορυφώνεται η ζήτηση, η Gazprom - πάντα σύμφωνα με το Bloomberg - δεν «καπάρωσε» καμία επιπλέον χωρητικότητα στους αγωγούς για την αποστολή αερίου στο πρώτο τρίμηνο του 2022 μέσω της Ουκρανίας και της Πολωνίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αρκετών δημοπρασιών.

Ωστόσο, η ρωσική εταιρεία έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει αυτό στις επόμενες δημοπρασίες.

Στα 67,5 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Οι προθεσμιακές τιμές αερίου στην Ολλανδία (TTF), που αποτελούν και δείκτη αναφορά για όλη την Ευρώπη, αυξήθηκαν περίπου 3% στα 67,50 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή είναι τετραπλάσια από ότι πριν από ένα χρόνο, αλλά πολύ χαμηλότερη από το ακραίο επίπεδο των 162,13 ευρώ που είχε φθάσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι σημερινές δημοπρασίες αφορούσαν στη διάθεση επιπλέον 9,8 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα μέσω του αγωγού στο σημείο Sudzha και 5,2 εκατ. κυβικών μέτρων στο σημείο Sokhranovka. Και τα δύο αυτά σημεία βρίσκονται στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

αέριο, τιμές

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ