Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αύριο οι ανακοινώσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο - Δικαιούχοι πάνω από 150.000 αγρότες

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
Πηγή: Eurokinissi

Περίπου 150.000 αγρότες αφορά το μέτρο της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που αποτελεί και ένα κίνητρο για αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Την χθεσινή εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα επιστραφεί για ολόκληρο το 2022 ο ΕΦΚ πετρελαίου στους νέους αγρότες, αλλά και όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς, θα εξειδικεύσουν αύριο το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Ο ΕΦΚ φτάνει στα 410 ευρώ το χιλιόλιτρο (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων αναμένεται να επιστρέφεται ένα μέρος (100-120 ευρώ ενδεχομένως) στους δικαιούχους, με βάση και κριτήρια ενδεχομένως όπως η καλλιεργούμενη έκταση ή το εισόδημα.

Τελευταία φορά που είχε μσυμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν το 2016, ωστόσο δεν είναι σαφές αν η φόρμουλα που θα εφαρμοστεί για την επιστροφή του φόρου θα είναι παρόμοια. Αδιευκρίνιστο παραμένει, επίσης, αν η επιστροφή θα γίνει κατόπιν αίτησης, ή απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Είναι γεγονός πως διαχρονικά το πετρέλαιο αντιστοιχούσε (κατά το ΙΟΒΕ) στο 40% του καλλιεργητικού κόστους -ενώ μετά την κούρσα των ανατιμήσεων μπορεί πλέον να ξεπερνά και το 50%.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ